Sasvim je jasno da je deda omiljeni "lik" svakog unuka.
Sasvim je jasno da je i "dedin brk" omiljeni za svakog unuka.
Ja nažalost nisam imala dede sa brkovima, ali moji mama i tata jesu....
Bilo je to drugo doba, dede su morale pod obavezno da imaju brkove, brkovi su bili simbol muževnosti i zrelosti, a često i simbol autoriteta i poštovanja.
"Brkovi su dugo bili neizostavan sastojak svakog srpskog junaka, pa bio on mitološka ličnost ili heroj sa zavidnim tragom u domaćoj istoriji. Marko Kraljević je imao Šarca, buzdovan, ali i brkove. Srbe je opismenio brka - Vuk Karadžić, poveo u ustanak brka - Karađorđe, a oslobodio brka - Miloš Obrenović."
Danas kao što sam rekla i nisu toliko popoularni kod naših tata i deda...:)
Ali na svu sreću nisu ni "nestali"...nadje se još po neki deka sa brkovima.
Kakvi su Vojvodjanski brkovi?
Pa, ako bi i mogla nekako da ih definišem onda bi to bilo ovako:
Sudeći po starim fotografijala Lake su nosile male, tanke, štucovane brčiće, onako uz Laloški šešir.
400 gr brasna
180 gr margarina
20 gr suvog kvasca
1 dl mlakog mleka
4 zumanca
3 kasike kisele pavlake
6 kasika secera
Za fil:
4 belanca
100 gr mlevenih oraha
150 gr secera
Priprema:
Zamesiti testood brašna, margarina.Suvi kvasac zamutiti-rastvoriti u 1dcl mleka.
Dodati žumanca, kiselu pavlaku i 5 kašika šećera.
Kad se dobro umesi,kada testo bude glatko podeliti na četiri ili pet delova u zavisnosti koje veličine hoćete "brkove".
Razviti oklagijom, da se može zarolati.
Celo testo namazati tanko sa dzemom.
Pa onda rasporediti fil, koji ste napravili ovako:
belanca umutiti u čvrst sneg.
Potom umutiti 100g mmlevenih oraha i 150g šećera.
Savijati sa krajeva prema sredini. U sredini ostaviti prazno zbog fila.
Peći na 200C u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni.pric i popuniti prazninu.Peci.Po zelji peceno se moze poprskati cokoladom.
I naravno, kakva bi to vojvođanska kuhinja bila, da brkovi ne budi i sa ukusom maka?
Postupak pripreme je potpuno identičan kao što sam gore napisala, s tim što za nadev koristite mak.
Uživajte u pripremanju hrane sa najmilijima, a tu pre svega mislim na mlađe naraštaje kojima će te ovakvim starinskim i domaćim receptima preneti bar koliko toliko i duh tradicije i običaja kada su se kolači pravili od srca i u krugu porodice.
I ja bih i dedu sa brkovima(moji nisu imali) i ove fine koalcice;)
ОдговориИзбришиNi moji djedovi nisu imali brkove...Šteta :D Rado bi smazala jedno ogromno parče ovog kolača. Izgleda fantastično!!
ОдговориИзбришиp.s. Bas gledam na tvojoj stranici ali ne mogu da nadjem tvoju e mail adresu.Zelela bih da te nesto pitam,pa ako ti niej tesko poslaji na: dubravkabelogrlic@gmail.com.Hvala;)
ОдговориИзбришиNi moji djedovi nisu imali brkove :)
ОдговориИзбришиVolim ovaj kolačić, krasan je
Predivna priča Vera. Pravila sam ove brke skoro po Aninom receptu i sjajni su. Za ovaj recept sam saznala preko blogova i oduševljena sam. Džem i orasi se tako sjajno stope tako da je fil divan. Mi smo uživali jako dugo u njima i svakim danom su bili sve lepši i lepši.
ОдговориИзбришиOdličan post s ovim starim slikama naročito!
ОдговориИзбришиČim si spomenula brkove i dede, meni padoše na pamet Iračani?! Jedno vrijeme sam živjela u Iraku i tako su njihovi muškarci u znak poštovanja i ljubavi prema velikom vođi Sadamu isto tako svi listom imali brkove... Ne znam imaju li ih i danas i koliko im je stalo i do čega?!
Što se tiče ovoga kolača i kod nas je jedan od omiljenih... mora biti čim ima oraha i pekmeza:)
Prekrasan post, tako divno ukomponovan sa pricom, starim fotografijama i receptom. Hvala; Pravicu ovaj kolac/pitu za mog tatu-brku!
ОдговориИзбришиMeni ovaj kolac super izgleda i odavno se spremama napraviti ga... a nikad stici.
ОдговориИзбришиDivan post koji nas podseća na naše korene. Ja na moju žalost nisam imala sreće da imam nijednog dedu, sreća pa moji klinci imaju. Deda - karika koja nedostaje svakome ko ga nema. Ovaj tvoj recept je predivan, nisam imala prilike pre da ga vidim :)
ОдговориИзбришиAh, obožavala sam svojeg dedu i on mene. I naravno, imao je brkove. Umro je u 95-oj i s njime sam izgubila načvršće uporište u životu. Krasan post i krasan recept.
ОдговориИзбришиKrasan recept, vidis ni moja oba djeda nisu imali brkove:)Fotke su ti krasne!
ОдговориИзбришиDivan post sa sjećanjima na prošla vremena. Recept odličan.
ОдговориИзбришиmoj deda nije nosio brkove, drugog nisam nikad upoznala...
ОдговориИзбришиovaj kolač je divan kao i cijeli tvoj post
Odlična priča i dobar recept. Pozdrav!
ОдговориИзбришиJoj kak dugo nisam radila ovaj kolač. Krasno da si me podsjetila.
ОдговориИзбришиJako volim ovaj kolac! Super je!!! :)
ОдговориИзбришиDivna prica. Jako volim gledati stare fotografije... Moj deda nema brkove, a ni drugi (koji je davno umro) ih nije imao. Ali zao moj Ica ima dedu sa brkovima! :) (tj. moj tata ima brkove)
Ne sjecam se dedinih brkova ali ove mogu i volim i kada sam najsitija !!!!!
ОдговориИзбришиNostalgija ili čuvanje korena? Ja bih rekla i jedno i drugo i jako mi se svidja kolač, obožavam ga:) Pozdrav
ОдговориИзбришиDivan post i super recept!!
ОдговориИзбришиJako lijep je uvod u post i sjećanje na djede sa brkovima, divno si ovo napravila ! Jednako kao i kolač, odličan je i svakako ga bilježim !
ОдговориИзбришиJao sjajan je naziv ovog kolaca-strudlice! Probala sam na blogerskom druzenju Ane sa Prstohvata soli ovu strudlicu i odusevila sam se. Ona ju je napravila u kalupu pa je bila vislja, i manje asocira na brkove, a ova tvoja je bas pravi brka. :))))
ОдговориИзбришиUvod me je skroz raznezio. Ni moje dede nisu nosile brkove, jedino kao mladji kad su brkovi bas bili moderni. Tata ih je imao nesto kratko mada mi je tata smesan sa brkovima, a muzu lepo stoje (i brkovi i brada) ali nece da ih nosi. :)))
P.S. Vidim da si opet aktivirala 'Delicious for kids' ali nigde ne vidim opciju za komentare. Jel to namerno tako?
Hvala,, @taci, ma samo sam objavila neke recepte sto su mi "čučali" u folderu i to je sve..:)A komentare sam ukinula.Hvala ti na pitanju...:)
ОдговориИзбришиMislim da jedino ja nisam imala dida sa brkovima :) Za pretke nisam sigurna, mislim da su oni imali, barem djedov tata, moj pradid :) U svakom slučaju, djedov brk obožavam i često ga radim :)
ОдговориИзбришиSuper ti izgleda onaj Flipcard pregled. Znam da si 'pojila' blogove pa me je to malo zbunilo.
ОдговориИзбришиHvala na objasnjenju. :)
p.s. kod mene na blogu do 23 Novembra ,lepa nagradna igra.Svi su dobrodosli:)
ОдговориИзбришиVoljela sam svoj blog. Tako da sam više sljedbenika!
ОдговориИзбришиPosjetite moj blog i saznajte malo brazilske kuhinje.
http://kibe-cozinhandocomamigos.blogspot.com/
Poljupci iz Brazila.