среда, 12. октобар 2011.

Puslice

Neznam da li vam se dešava da kažete za neki kolač:
-Sad sam ga pravila i nika više?
E, pa ja slobodno to mogu konstatovati za ove puslice.
Pošteno su me namučile...:)
Recimo, ja nikad nemam problem kada lupam-miksam šne od belanaca, i uvek mi bude extra čvrst, malte ne slobodno okrenuti činiju natraške...Ali to se dešava milion puta, samo ovaj jedan, jedini put , kada sam miksala sneg bilo je vrlo čupavo.
Kako sam radila?
Žumanca sam odvojila od belanaca, naravski, jako sam vodila računa da mi se "ne potkrade" malo žumanca, jer postoji verovanja da belanca tada neće da se umute!
Potom mali, malecki prstohvat soli.
Jedna kašika mlake vode.
Pa onda, mikserom na jabrzoj-najačoj brzini mutim-miksujem! 
Potom kada  su belanca već dovoljno čvrsta, dodajem kašiku po kašiku kristal šećera, svo vreme miksajući.
Mislim da što više miksate to je bolje.
I evola, dobijte masu za puslice i za beze koru.
Smesu stavim u špric, sa nastavkom.
Pleh obložim pak papirom.
Rernu predgrejem i ostavim na 150C.
Potom istiskam puslice.
Pečem.
Pazite da vam ne zagore! Možda teško, ali meni se i to desilo!
Srazmera belanaca i šećera je 1:3.
Moja mama kada ih pravi stavi i malo sirćeta, recimo bas malu, malu kašikicu.
 zašto se ovakve puslice zovu Udovički-Udovicini Poljupci?
Baš stravičan naziv...:)
Ovakav naziv sam našla u jednom kuvaru, bas za ove penaste puslice i zgrozila se!
Nisam ja bas tako staromodna, ali priznajte zar ovako lepe belo-snežne puslice mogu da nose ovaj "morbidan" naziv?
 Uvek sam se pitala zašto neki od najukusnijih kolača ili torti imaju neki bez veze naziv.
Elem ,ako ste čuli za ovaj drugi naziv puslica i ako znate "priču"...Slušam-...bas me interesuje..:)

16 коментара:

  1. Jako retko pravim puslice, jedino kad mi ostanu belanca od slavskih kolača...Ali, nikada- baš nikada mi nisu kao tetkine :) NJene su šuplje, bele i sve jednake :) A ona sve muti ručno, doda malo sirćeta i suši u šporetu na drva :)
    Lepo su ti ispale i ne sekiraj se za male probleme kod pripreme :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam čula za ovaj naziv, a moram da priznam da puslice baš ne volim i sećam se kada ih je mama pravila kad sam bila mala uvek kada joj preteknu belanca. Prvi put čujem za ovu vodu koja se dodaje belancima, a isto tako i da se rade špricem. To mi je super. Imaju baš lep oblik. Doduše, volim padobrance, koliko se sećam to je sa čoko filom između i orasima u šamu. Sve u svemu nešto sam novo naučila.

    ОдговориИзбриши
  3. Jako su ti lijepo ispale puslice, ja ih još volim spojiti nugatom ili nekom čokoladnom kremom, pa budu još lijepše i efektnije..

    ОдговориИзбриши
  4. mene to s tim nazivima uvijek intrigiralo, tko zna zašto je netko nekad neki kolač baš tako nazvao :) Ja obožavam puslice i uskoro baš planiram raditi jednu rundu

    ОдговориИзбриши
  5. ja obožavam puslice, ali se užasavam praviti ih, uvijek nešto krene po krivu sa njima, bjelanjca radije potrošim na druge načine

    ОдговориИзбриши
  6. meni je beseir nocn ai dnevna mora, uspjeva mi jednom od 10 puta, tako da se ne bih ni usudila da pravim:(
    Ipak su na kraju krajeva odlicno ispale, svaka cast na strpljenju (na muci se poznaju junaci)!

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam ljubitelj puslica i beze kolača. Pišeš da su te dobro namučile, ali po fotki bi se reklo da je sve išlo glatko, jer izgledaju krasno.

    ОдговориИзбриши
  8. Покојна госпођица Вера П (2х гледала Халајеву комету, дочим други пут фурт било облачно и разочарало је!), овако је објашњавала мојој , сада такође покојној куми "Знате, госпођо Наталија, за ПРАВЕ пуслице- НИКАКО маргарин, зејти и сличне керефеке, већ се загрејан плеК намаже свећом воштаницом, онда...".
    Можда тај старински начин , воштаница асоцирају на удовице?
    Бечкеречка варијанта.

    ОдговориИзбриши
  9. Ono sto sam ja primetila akd lupas schneee je da sve mora biti na sobnoj temperaturi i cinija i mikser apsolutno cisti;)
    Nadam se d asi ove puslice iz osvete sve pojela;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Oooo, puslice. Uvijek se sjetim jedne stare gospodje (komsinica)koja je uvijek imala puslice za djecu koja dodju da je posjete. Mislim da iz tog razloga i jesmo isli u posjetu!

    ОдговориИзбриши
  11. Volim puslice i obične i s dodatkom kokosa ali i dogodilo mi se kao i tebi nekad su savršene a nekad živa katastrofa a svi uvjeti za uspjeh su bili tu.Čudno ali valjda tako mora biti.

    ОдговориИзбриши
  12. Bez obzira na sve, ja ih pravim, famozne su.

    ОдговориИзбриши
  13. Nikada nisam čula za taj naziv. I meni isto nekada puslice uspiju savršeno a nekada katastrofa. Mislim da je stvar u svježini jaja ali nisam baš presigurna.

    ОдговориИзбриши
  14. Puslice volim jesti, ali ne volim raditi, pa ih rijetko radim. tvoje su divne, kako god se zvale. Dobiti čvrsti snijeg nije problem ako se pridržavamo samo nekoliko pravila: bjelanjci moraju biti sobne temperature, u njima ne smije zaostati ni mrvica žutanjka i obavezno miksati u staklenoj ili metalnoj posudi (plastika se nikada ne opere tako da ne sotane nevidljive masnoće).

    ОдговориИзбриши
  15. Volim puslice. Pravim ih po malko drugacijem receptu, ali unatoc mukama, tvoje jako lepo izgledaju... :)

    ОдговориИзбриши
  16. Koliko god si se namučila sa puslicama ispale su ti jako lijepo ! Ja nisam preveliki ljubitelj puslica, ali moje cure u Dbk jesu i bilježim recept za njih.

    ОдговориИзбриши