Kada sam počela da mesim testo za ove kifle , kćerka me je pitala: "Mama šta to praviš lepo?"
Kada sam joj odgovorila da pravim kupus kifle, samo se namrštila i rekla :"Molim te samo nemoj sa kupusom!"
Pravila sam ih po receptu Jafi-Kuhinjske Čarolije . iako sasvim sličan recept imam i ja. Moram da naglasim da je Jafi-Javorka poreklom iz Bele Crkve tako da je recept 100% vojvođanski.
Verujte mi da davno nisam pravila nešto od peciva a da me je tako oduševilo kao ove kifle.
Meke, imaju specifičan ukus, verovatno zbog soft margarina za mazanje, toplo ga preporučujem , znači bez onog za kuvanje...:)
Pravila sam ih sa sitnim slanim kravljim sirom, znači ne švapskim, koji je kremast i neutralan , već sa sitnim slanim, pomalo suvim sirom, i bilo je odlično!
Naravno, ovom prilikom moram i da odgonetnem pitanje zašto se ove kifle zovu "kupus kifle".
Pogledajte još jednom fotografiju.
Ne znate odgovor?
Pa one su razlistane kao kupus na njivi... :)
Šta je potrebno za testo:
Za testo:
1 kg mekog brašna tip 400
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
2 kašicice šecera
40 g svežeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
2 dl ulja
1 kašika soli
Fil:
200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
3 žumanceta
1 kašika soli
po zelji:300 g feta sira ili sitnog slanog sira
Za Premaz:
2 belanceta
Priprema:
U 1dcl mleka staviti šećer i rastopiti kvasac, ja ga uvek prvo dobro izmešam kašikicom sa mlekom da se skroz rastopi.
Sačekajte oko 10 minuta da se zapeni.
U sud za mešenje testa staviti:
Prosejano brašno, prašak za pecivo, ostale sastojke te na samom kraju mleko i kvasac.
Zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Ne treba ga puno mesiti ,jer će biti žilavo. Šta to u stvari znači?
Testo ne treba da se lepi za ruke, mora da se odvoji od posude za mešenje, da bude meko, sjedinjeno. Ne pritiskajte ga mnogo.
Prekriti ga krpom i ostaviti barem 1 sat da se udvostruči.
Pripremiti fil:
Umutiti margarin sa žumancima i dodati so. Sir u zasebnoj činiji izgnječiti tačnije usitniti viljuškom, ako je potrebno da nemate velike grudvice.
Testo podeliti na dva ili tri dela u zavisnosti koliko želite da budu velike kifle.
Svaki deo rastanjiti oklagijom na debljinu od 3mm. u pravougaoni oblik.
Po celoj površini testa premazati margarin, a potom posuti sirom.
Uviti i tanjirićem "seći" u cik-cak. odozdo na gore i obrnuto. Komadi su širine 2cm.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa ostalim delovima testa.(polovinom ili trećinama)
Zagrejati rernu na 300 stepeni, smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle umućenim belancima i posuti mak ili kim.
Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe rumene boje.
Draga Vera, hvala puno na ukazanom poverenju :) Ovo je jedan od omiljenih recepata mojih ukućana za pecivo..A i na Coolinarici je najviše isprobavan...Kad naidješ na margarin za mazanje s ukusom jogurta, probaj i nadam se da će vam se svideti..Hvala na divnim slikama,a kifle su ti mekane i sad uživajte :)
ОдговориИзбришиDraga Jafi, čula sam od mnogih koji su isprobali bas tvoj recept, u moru "mnogih" da su bili prezadovoljni, i zaista, to nije fraza-Ovako lepo i ukusno, meko pecivo nisam davno jela...:)Hvala tebi sto si sa nama podelila ovaj recept!
ОдговориИзбришиSamo mi još objasnite gde je kupus?
ОдговориИзбриши:)
Kupus kifle, a nigde kupusa. Mada ovo deluje fantastično.
Draga Irma, Naziv "kupus" je pretpostavlja, tačnije skoro da sam sigurna sasvim simboličan. Kifle se listaju kao "kupus". U tom smislu su dobile i naziv " kupus Kifle"...:)veliki pozz
ОдговориИзбришиDa, naziv potiče od njihovog izgleda...Kao listovi na kupusu su razlistane :)
ОдговориИзбришиBaš mi je simpa taj naziv kupus kifle. Spremila sam već jedan recept, moram i ovaj, jer stvarno odlično izgledaju. Mljac!
ОдговориИзбришиMa fenomenalne su Verice, izgledaju savršeno fino! Jako volim takva listajuća peciva koja cijelu kuću zamirišu,i posebno još dok su topla, iako ni hladna nebi odbila!
ОдговориИзбришиI sama sam ih radila vec puno puta! Bozanstvene!
ОдговориИзбришиPravila sam ih po Jovaninom receptu i znam da su sjajne. Jafi ima fantastične recepte za peciva i ni jedan mi nije omanuo.
ОдговориИзбришиps blog sada izgleda mnogo bolje, a indeks sa receptima ti je sjajan
Hvala Jelo, ne stignem bas u potpunosti da se posvetim, mislim mogla bi odvojiti jedan ceo mesec samo da uredim blog..:)
ОдговориИзбришиKupus kiflice su savrsene. Pravim ih i ja cesto.
ОдговориИзбришиovo djeluje vrhunski, morat ću i ja isprobati te kifle napokon, sad nam je došlo hladnije vrijeme i uskoro doma otvaram sezonu domaćeg kruha i peciva :)
ОдговориИзбришиI mene je zbunio kupus. Krasno izgledaju, vrijedno isprobati.
ОдговориИзбришиI ja ih planiram praviti! Super izgledaju! :)
ОдговориИзбришиKod Jafi ih nisam videla a kod tebe zamalo da promasim ali srecom nisam:))Tako da zivele kupusne kiflice.Isprobacu cim dodjem do moje kuhinje;)
ОдговориИзбришиi ja svuda viđam te kiflice i mislim si da bi ih i morala već jednom isprobati, odlično su ti ispale
ОдговориИзбришиJa sam ih jako davno radila, mozda malkice drugojacicje. Da ne trazim sada, mislim da je kod mene malo mekse testo ali sve je to u sustini jako slicno, i bitno je da ispadaju fantasticna peciva na kraju. Ove su idealne kada nas mrzi da nadevamo i motamo kiflice.
ОдговориИзбришиI margarin ... koristim dijamantvo za fina peciva i kremove i on mi se pokazao ukusniji za kiflice nego ti mekani za mazanje, ali verovatno je sve stvar ukusa :)
Predobro izgledaju ove kifle , odlično si ih napravila i hvala ti što si skrenula pažnju na ovaj recept od Jafi, super je !
ОдговориИзбришиkifle izgledaju fenomenalno i probacu ih vec ovog vikenda! :)
ОдговориИзбришиsamo jedno pitanje...moze li puter umesto margarina?
Naravno da može.Ja čak verujem i u onu varijantu da se koristi i mast...:)
ОдговориИзбришиKifle su super ispale tope se u ustima,a slagala sam ih i u krug i ispala fantastična pogača..pozdrav
ОдговориИзбришиkifle su uspele i brzo nestale hvala na receptu
ОдговориИзбришиfantasicne su nestale za tili cas hvala za divan recept
ОдговориИзбриши