Ako nešto ne volim da jedem, i ako nešto moja deca ne volu da jedu, onda je to , pogadjajte i pogodićete iz prve, jer sva deca ne volu to povrće da jedu: B U R A N I J A!!!!
Nesećam se iskreno kada sam je zadnji put jela i kada sam zadnji put poželela da je jedem ili spremim.
Činimi se da to nije bilo nikad....:)
Nedavno sam na blogu Foodfourtrought, videla ovaj recept za Krckavu buraniju.
Svidela mi se.
Mislim da se potpuno razlikuje od onih klasičnih "čorbuljaka od buranije".

500g sveže boranije
1 crni luk-rebarca2 šargarepe-krugovi
svež peršunov list
800+ml vode
2/3 kocke za supu ili soli
100ml mleka
2 cela jaja
4 pune kašike palente
Priprema:
Na ulju poprzite luk, pa dodajte buraniju i šargarepu isečenu na kolutove, te vodu.
Ja obično to sve dinstam i poklopljenom dubljem tiganju.
Kada se buranija i ostalo povrće izdinstalo, višak vode ako ga ima prospem.
A povrće stavim u vatrostalni sud.
Potom preko povrća i buranije stavim palentu i prelijem smesom od jaja i sira.
Staviti da se peče i kada porumeni...njami!
Reciklaža i uštipci od krompira.

Verujem da većina kuvarica ima sličan problem, tako da vam nudim jedno rešenje.
Potrebno je:
Ulje za prženje
Krompir-baren
1 ili dva jajeta-zavisi od količine krompira
so
griz
i 1 ili dve barene šargarepe
Priprema:
Krompir i ako hoćete šargarepe narendati.
Staviti u smesu jaje
griz-toliko da smesa ne bude gnjecava.
Sve izmešati, da bude homogeno.
u tiganj stavite ulje, zagrejte.
Dodajite u ulje loptice od krompir smese.
Pecite dok ne porumene.
Ima još jedna varijanta:
Stavite uštipke na pek papir i u rernu.
Pecite, možda neće biti krckavi ali neće biti ni masni...:)
Mahune sam već iskomentirala kod Jelene i za mene su definitivno novi način pripreme.
ОдговориИзбришиS ostacima hrane nikad nemam problema, jer ono što ne pojedemo najčešće proslijedimo domaćim životinjama. Ali da bih namjerno išla raditi ove tvoje polpetice - bih.
odlično osmišljeno i uradjeno...
ОдговориИзбришиOdlična ideja, i ja imam u planu isprobavanje. Obično radim njoke od viška kuhanog krompira ;)
ОдговориИзбришиOdlične su mi te mahune, to sam već komentirala i kod Jelene..Ali ono što moram primjetiti i iskomentirati je izgled bloga, odlično izgleda..i font slova i bijela boja podloge i ova veličina fotografija..Baš baš mi super sve izgleda!
ОдговориИзбришиE pa ti si baš Brzi Gonzales za ovo. ovo je jedina boranija koju ja jedem, osim u salati sa uljem i sirćetom. Hvala na isprobavanju. Uštipci od barenog krompira su još bolji od onog sirovog. Ništa ne treba bacati. Sve može da se iskoristi,a propali kolači uvek mogu da se pretvore u kuglice.
ОдговориИзбришиMahune volimo i često ih jedemo. Što se krumpira tiče, nikada ne ostane, i njega volimo. No, vrijedi ga skuhati samo za ove krasne uštipke.
ОдговориИзбришиI ja osecam isto prema boraniji kao i ti... :) A primetila sam i ovaj Jelenin recept... :)
ОдговориИзбришиi meni se dopao ovaj način pripreme mahuna kod jelene i zabilježila sam si da isprobam
ОдговориИзбришиuštipci od krumpira su odlični pogotovo za iskoristiti ostatke kojih uvijek ima
krasno!
ОдговориИзбриши