Takodje sam kao i ona u potrazi za najboljim rceptom, sa zaista oduševljnjem priznala samoj sebi da je ovaj recept BROJ 1 !!!!
Potrebno vam je:
40g svežeg kvasca
prstohvat šećera i brašna
100ml + 400ml toplog mleka
800-900g belog brašna + brašno za posipanje oko 200g
1 kašičica soli
4 žumanca
400g mlevenih čvaraka
4 pune kašike svinjske masti sobne temperature
mleveni crni biber
200ml toplog mleka za premazivanje
Kvasac sa šećerom otopiti u 100ml mleka i ostaviti da nadodje.
Prosejati brašno, i u 400g brašna dodati kvasac , mleko so i žumanca.
Zamesiti testo a potom dodajte i ostatak brašna.
Ostaviti testo da se duplira na toplom mestu
Čvarke dobro samleti, dodati i m mast i biber.
Premesiti testo, pa ga na brašnom posutoj podlozi rastanjiti do veličine 50x60cm; premazati ga sa četvrtinom fila od čvaraka štedeći rubove .foto1.
Presaviti krajeve foto2.
A potom još jednom foto3.
Znači postupak presavijanja testa je kao i za lisnato pecivo. Znači ponovo razvijte oklagijom. foto4. I ceo postupak ponovite.
Naravno ponavlja se četiri puta i to bez prekida da tetso ne naraste.
Na kraju ga razvijte oklagijom na debljinu 1,5cm i časom vadite pogačice.foto5.
Redjajte u pleh koji ste obložili pek papirom.
Pecite na 180C oko 20min.
Gotovu pogačicu svaku premazite mlekom.
TAJNE KOJE DOMAĆICE I DOMAĆINI PRESKAČU U RECEPTIMA -citirano sa bloga
količina brašna koja vam je potrebna za izradu varira shodno kvalitetu brašna koje koristite i veličini žumanca, tako da uvek zamesite testo sa pola količine brašna, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete lepo, glatko i elastično testo
caka za savršene pogačice, osim u kvalitetu čvaraka, se krije i u spretnosti onoga ko ih pravi, tj. nije to posebna mudrost, već tajna koju vam mnogi neće otkriti. NE OSTAVLJAJTE TESTO DA SE DIŽE KADA GA PREKLOPITE; ukoliko ga ostavite, prilikom razvlačenja formiraće se mehurići koji će pucati, a samim tim će i čvarci probiti na površinu; testo se ostavlja da se digne kada se zamesi, i tek kada poslažete pogačice u pleh
prilikom razvlačenja MORATE IMATI BRAŠNO PRI RUCI, tj, radna površina mora uvek biti posuta sa dosta brašna, a ukoliko fil probije, a to je neminovno, samo preko tog mesta pospite brašno i nastavite sa oklagijom da ga tanjite
svaki put kada se testo tanji, tanji se do sve MANJE I MANJE veličine; ne pokušavajte da ga razvučete na 60x50cm, već svaki put oko par cm manje, jer je sve teže razvlačiti, a pri poslednjem oklagijanju tanjite ga do debljine od oko 1,5cm, tj, one debljine koje želite da vam budu pogačice; imajte na umu da će one malo narasti
I još:
starinske pogačice od čvaraka.
Lepo izgledaju Vera, to sa cvarcima pogacice super ukus, nisam ih jeo odavno. Pozdrav...
ОдговориИзбришиDraga Vera, baš mi je drago da ti se dopadaju. Meni se one tvoje moderne za mlade sviđaju. Evo baš sam dobila čvarke i čuče mi u frižideru, pa dolazim u veliko iskušenje da ih napravim. Ovo hladno vreme me vuče ka rerni. najbolje su sa puno puno bibera, ali meni nešto biber smeta tako da ne preterujem.
ОдговориИзбришиIzgledaju mmmmmh! Odlično!
ОдговориИзбришиČvaraka više nema, ali bilježim za iduću zimu. Divno izgledaju, a meni su i one tvoje isto odlične!
ОдговориИзбришиKrasne pogačice. Ja ih jako rijetko jedem sa čvarcima i skoro nikada ne pripremim, ali bilježim recept, doći će i one na red :)
ОдговориИзбришиIh kad ni ovde nema cvaraka..dok ne budemo klali svinju..ali eto sacuvacu recept..odlicno izgleda;)
ОдговориИзбришиe to carice! takvih se ja pogacica sa cvarcima sjecam iz mog djetinjstva!!!!!!
ОдговориИзбришиIsprobave odlične su....pozdrav
ОдговориИзбришиPogacice su odlicne ja ih samo secem cetvrtaste jer tako nema otpada i vrlo su lepe i jos ih odozgo malo naseckam a pravila sam i kiflice i divne su kao kroasani. U mesnici ima cvaraka u svako doba. Hvala vam svima za nove ideje i tajne.
ОдговориИзбришиIdemo praviti danas
ОдговориИзбриши