Ja nisam ljubitelj pihtija.
Mogla bih ponekad-jednom u tri četiri godine pojesti ali mi se ne dopadaju,pretpostavljam zbog og želatinastog dela.
I kao dete sam ih se uvek "plašila".
Baka ih je spremala u okrugloj providnoj posudi.
U sredinu bi stavila meso.
Potom prelila supu.
Kada pomislim na pihtije uvek mi pred očima bude slika kašike u kojoj se nalazi nešto što drhti...:)
Prave se od svinjske glave,svinjskih nožica,krtine.
Danas verujem malo drugačije,u stvari videla sam da se danas prave malo "krtije" u tom smislu sto se ne stavlja masno...i to mi odgovara.
Takodje mislim da pihtije idu sa "godinama" sto si stariji više te privlače.
Potrebno je:
1,5 kg svinjskih nožica
Dobro ih oprati i očistiti pa ih staviti u lonac od 5l.
Kada meso počne da se odvaja od kostiju pokupi se mast i nastavi kuvanje.
gotove nožice brzo izraditi tako što će te odvojiti od kostiju.
Pomešati sa lukom i staviti u posudu.
Preliti sa vodom od kuvanja da se dobro ohladi.
Posuti alevom paprikom.
I na kraju sve ovo deluje vrlo,vrlo lako, u stvari tajna je u dugom kuvanju na laganoj vatri sastojaka u vodi.
Kao kada kuvate supu.
Pristavite je ujutro i kuvahze
ja hladentinu nikad nisam voljela pa je niti ne kuham, moji je kuhaju sami i sami jedu... no kako po raznim časopisima viđam ove modernije varijante počela sam razmišljati da isprobam nešto, možda mi se i dopane
ОдговориИзбришиkod nas se ne posipa sa paprikom, već se ona umiješa u juhu pa je crvena, mislim da je ostalo otprilike isto
Ja bježim od pihtija na kilometar, ali skidam kapu svakome ko umije da ih sprema!
ОдговориИзбришиHladnetina ili hladetina, tako mi to zovemo i radimo oduvijek. jako ih volim, ali ja samo onaj jušnati dio. Moj muž jede sve, a djeca ništa. ja najprije žlicom skinem sloj masti na vrhu koji se napravi kada se sve dobro ohladi i stisne. Lijepo izgleda ovo kako ti je mama napravila i po receptu vidim da je fino.
ОдговориИзбришиJa nikad nisam imala taj problem, volim ih od detinjstva. Verovatno zavisi ko ih kako sprema.
ОдговориИзбришиOva hladetina je odlično pripremljena iako joj ja nikako nisam ljubitelj. Baš kao i ti kada vidim da tu nešto podrhtava pa svinske nogice i ostalo što ide...., meni ne ide. Moji su uvijek dodavali i pokoji lovor list koji bi pustio lijepi miris i aromu.
ОдговориИзбришиkad su pihtije kuvane odvojiti meso a tecnost staviti na hlano mesto da stvori skramu pa pokupiti.tako nekoliko puta,pa ih tek onda zgotoviti,tako nece biti masne.ja obicno stavim u kuhnji ispod aspiratora koji ukljucim na najace,te sve idi veoma brzo.
ОдговориИзбриши