Znam da vam se sada svima pojavio znak pitanja iznad glave...:)Ali sledi objašnjenje.
Ovaj kolač imam zabeležen u svesčici pod nazivom Majkicina Baklava,poznato je da se kod nas bake nazivaju bakice.
Poznato je da kod nas u Vojvodini ne postoji baklava kao nacionalni desert.
Poznato je i to na svim podnebljima d abake-majkice ipak ZNAJU ŠTA Je NAJBOLJE ZA DECU I KAKO SE ZOVE.
Tako i u mom slučaju.
Još uvek se sećam kada mi majkica kaže:
-Hoćeš još jedno parče baklave?
A baklava kao ni jedna druga baklava ni B od baklave...:)
Pa kada već mogu da prodju Vojvodjanske Tulumbe, valjda može da prodje nekako i ova MAJKICINA BAKLAVA:
Potrebno je:
300g šećera
150g masti
4 jajeta
malo cimeta
Ove sastojke dobro umutiti,najbolje mikserom.
Dodati 150 g mlevenih oraha
150g iseckanog suvog groždja
350g brašna
150g griza
Sve ponovo dobro izmešai.
Izliti u pleh posuti krupno orasima i peći dok ne porumeni.
Ostaviti da se dobro ohladi a potom skuvati preliv:
300g šećera
4dcl vode
Kada provri preliti preko hladnog kolača.
Mmmmm... ovo još malo pa bolje od one turske! :)
ОдговориИзбришиPredpostavljam da nas ebake nisu pre imale priliku da probaju neke orijentalne i egzotične deserte pa su onda u svojoj mašti pravile iste..:)
ОдговориИзбриши:) mene su poducili (i to Selma, hvala Selma) da se ovakve baklave zovu sevdidzan baklave. Znaci jesu baklave! I to odlicne!!!
ОдговориИзбришиOvo su jednako tako odlični kolači i mirišu na dejtinjstvo, a ku'š šta ljepše od djetinjstva!
ОдговориИзбришиNisam baš nikad voljela previše baklavu, al ova tvoja ne izgleda loše! :)
ОдговориИзбришиOvakvu baklavu ne bih nikada odbila, odlično izgleda a u okus uopće ne sumnjam, prava delicija od kolača ! Znale su i znaju naše bakice što je dobro i najbolje.
ОдговориИзбришиPrekrasan starinski kolač.
ОдговориИзбришиObožavam griz u kolačima. A jel se može ikako smanjiti količina šećera? Barem na prelivu...
ОдговориИзбришиE da znas, nekada davno sam imala slican recept (sjecam se oraha, griza i da se zaljeva) pod nazivom 'Srpska Baklava'. Isto se sjecam da je bila odlicna!
ОдговориИзбришиOdlična je!
ОдговориИзбришиnema veze kako se zove kad je odlično :))))
ОдговориИзбришиps
vidjela ja u turskoj nešto slično :)
Baš je i moja mama Jubka pravila ovakav kolač u nedelju, identičan, ali se zove Banjalučka baklava. Planuo je posle ručka :):):) mljac!
ОдговориИзбришиHvala vam,kolač je odličan ma kako da se zvao..:)
ОдговориИзбришиMa nevazno je kako se zove- izgleda fenomenalno!:)
ОдговориИзбришиBaš fino, nisam znao da postoji i "naša" baklava! Tim bolje. pozdrav!
ОдговориИзбриши