среда, 18. август 2010.

Rosemary Focaccia/Fokača sa ruzmarinom

Već nekoliko puta sam na raznim blogovima zapazila fokaču sa ruzmarinom.
Svežim ruzmarinom.
Zato mi je toliko dugo trebalo da "prelomim" pa da je napravim.
Koristim ruzmarin,kao začin,ali suv-osušen,i to uglavnom kada pečem meso,najviše kada špikujem zeca...:)
Sada sam uzbrala 2-3 grančice svešeg ruzmarina,sa balkona....

A treba vam i još:
300g brašna
15g kvasca ili pola kocke
2 kašikice soli
1 kašikica šećera
2dcl mlake vode
1dcl maslinovvog ulja
Za odgore:
maslinovo ulje,krupna morska so
Kvasac rastopite sa malo mlačne vode,i šećerom.Ostavite da "zapeni".
Brašno prosejte,operite grančicu ruzmarina,pa je "izmrvite.
Dodajte so,kvasac,ulje i vodu.
Zamesite testo.
Neka odstoji bar 1h.
Od Branke sa bloga Dvi ribe dva kumpira sam naučila da fokaču ne "premešam" sto puta,već lagano rukama rastegnem u oblik kakav zelim.
Stavim u tepsiju.
Napravim rupice sa drugim krajem varjače.
Premazem maslinovim uljem....
pospem ruzmarinom
pospem krupnu morsku so...
Pečem dok ne porumeni...
Kakav divan miris...

9 коментара:

  1. i ja sam koristila svež ruymarin, ali sam se nekako vratila na onaj kupovni suv...nekako ruymarina ima milion vrsta i raylikuju se odsta po aromi tako da mi ipak više prija onaj osušeni! Za fokaću 5+.

    ОдговориИзбриши
  2. Imam u pripremi foccacu u breadmakeru s nekoliko vrsta posipa, a ja često koristim baš svježi ružmarin (raste mi u tegli) i stvarno je divan. Ova tvoja izgleda prekrasno i mogu misliti kako fino miriši.

    ОдговориИзбриши
  3. Da znas da predivno mirisi,ja ću od sada česće da koristim svež ruzmatin..:)

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam je, a s ružmarinom mi je jedna od najdražih kombinacija. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jako mirišljavo izgleda i fino, kao da si je ovaj čas izvadila iz pećnice..tako meko, baš fino..

    ОдговориИзбриши
  6. Focaccia ti je odlična a svježi ruzmarin odličan izbor , mora biti i mirisna i ukusna !

    ОдговориИзбриши
  7. Savršeno izgleda!
    Korica izgleda hrskava a slutim da je unutra meka:)

    ОдговориИзбриши