субота, 28. август 2010.

Nanini Kajmak "Savijci"

Ove Savijke ili Savijci-pužiće sam radila po Naninom receptu.

Moja nana,obozava da daje recepte,pogotovo kada su u pitanju peciva ili kiselo testo.

Kada objasnjava kako nesto pravi,ona podrazumeva da se i vi razumete u njene mere:

-pregrst ovoga ili onoga

-šaka suvog groždja

-na vrh noža

-onako ovlaš namazati

-posuti "sadi"

-bogato posuti

-medju prste malo soli

-kažika masti i još malko

I ima tu još.......

svaka mera je u "deka" i frtalj ovoga...

sve se dobro mora namastiti pre pečenja,pa makar mast sve cvrči sa svih strana...:)

E ovaj recept je takav,znači potrebno je:

3 pregršti brašna-pregršt je kada sa obe ruke uzimate brašno

Najbolje da ih izmerite da biste znali koliko mleka da dodate...


jer:

mleka toliko da se zamesi testo ni meko ni tvdo...:)

Pola kvasca

kašikica soli.

Znači izmerite brašno,u malo mlačnog mleka sa sećerom otopiti kvasac.

Kada "proradi",dodati u brašno,a potom mleka,zamesiti testo.

Testo uvek pravim u odnosu brašna i tečnosti 100:90 ili 85.

Zameseno testo ostaviti na toplom,pokriti krpom,"utopliti ga" da se udvostruči.

E sada u zavisnosti koliko bi ste vi hteli "savijka" i koje veličine,testo podelite na toliko obgi-delova.

Napravite od svake loptu i razvučete oklagijom,na debljinu 1cm..

Premazete MALKO ,kajmakom-fotkica br1..

znači uzmete kajmak i predjte skroz preko testa a da nebude debelo.

Od gore usitniti sir..e sada sam ja tu stavila sira po zelji..malo vise.

Uviti i rolnu i od nje napraviti savitak.

Svaki savitak premazati zumancem i posuti makom oli kimom...:)

Peći dok ne po Rumeni...E to najvise volem kada nana kaze:

-Kad porumeni a ti sa dve krpe da se ne ispečeš,uzmi plek i odma izvadi...da se ne prepeku i ne budu tvrde...:)

 

10 коментара:

  1. Nekada nisam razumela žene kada kažu da sve rade odokativno, a za to je potrebno veliko umeće i iskustvo. Kajmak je u našij kuhinji stalno tokom zimskih meseci, pa će recept da ide u folder za sada. Odlično! Još jedna komponenta za recept, NANINA LJUBAV!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept i odlično napisano ! meni se čini da ja niklada ne bih uspjela nešto napraviti odokativnom metodom mjerenja a vrlo često , posebno u Dbk dobijem recept po principu "staviš onako brašna, pa onako šećera" ...., onako ili ovako :) ovo je odlično, kajmak obožavam i savici super izgledaju !!

    ОдговориИзбриши
  3. Recept me je odusevio, pre svega zbog nacina kako si sve to duhovito i simpaticno predstavila, a i sami "savijci" izgledaju vrlo ukusno, volim svo to fino pecivo gde ruke treba zaposliti sa brasnom i kvascem.;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno si ti to nama opisala. Tako je meni moja mama pojašnjavala njene recepte i bilo joj je jako čudno što ja ne znam po tome raditi. Ali, poslije ovoliko staža u kuhanju sada bih razumjela... pa budimo objektivni i ne mora sve biti u bocu točno! Pa to je samo kuhinja!

    ОдговориИзбриши
  5. Vera, sve mi je ovo jako poznato..I moje ucenje mesenja je bilo uz baku i mamu i njihove recepte "od oka"..sve se to dodavalo "po potrebi",cekalo da se testo "digne", peklo do rumene boje itd..Trebalo mi je vremena, a i iskustva,da dostignem njihovo majstorstvo i sad mogu reci: najvise volim da mesim bez vage :)))
    Veliki pozzz za nanu, unuku i slusaj njene savete, zapisuj recepte i obraduj nas nekom lepom pricom i slikom :))

    ОдговориИзбриши
  6. Vera, pa to kad jedes, garantujem da lizes i prste...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Fotka je fantastična! Što se recepta tiče, teško da ću se usuditi prema ovim mjerama jer mi dizana tijesta nisu jača strana. Posve razumijem tvoju nanu - i moja mama zna većinu odokativno i ne može se načuditi kada netko traži precizne mjere. Ali, ni tada nije priča gotova. Naime, napiše ona mjere i šturi postupak, ali često se ne treba raditi prema postupku jer ona, ustvari, radi sasvim drukčije. Pa se onda čovjek čudi kada dobije nešto sasvim drugo!

    ОдговориИзбриши
  8. Izgleda bogovski! Verujem i da je ukus takav. Lepi pozdravi!

    ОдговориИзбриши
  9. e točno tako i moja baka objašnjava, odpočetka sam imala golemih problema s njezinim receptima jer nisam si ih znala pretvoriti u svoje mjere, no iskustvom naučila sam tako da mi sad idu i te njene mjere
    ovi savijci jako lijepo izgledaju

    ОдговориИзбриши
  10. Mmmmmm, obožavam takve zalogaje!!! Pojela bih je onako rumenu s ekrana! :)

    ОдговориИзбриши