Često pravim štrudlu sa makom,i tada mi redovno ostanu belanca,potom razna peciva..i opet mi ostanu belanca.
Kako uvek pravim jedan te isti Somborski Kolač,ovoga puta preko neta sam nasla nesto drugačije...bas..bas...
I nama se svidelo...:)
Takodje vas milom ako neko zna "rok trajanja" belanaca da mi napiše...
Potrebno:
1 šolja belanaca
1 šolja braon secera
1 šolja ulja
1 šolja brasna
2 kašike prepune eurokrema-nutele
2 kašike prepune dzema od jagoda-ja sam stavila pekmez od kajsija
60 gr. seckanog keksa-mleveni Plazma
šolja je od 2 dl
Priprema:
Za početak zagrejati rernu na 200C.
Pripremiti kalup.
Belanca umutiti u čvrst šne pa dodati šećer.
Potom ulje,brašno,nutelu,pekmez i keks.
Sipati smesu upleh.
Peći oko 10 min na 200C a potom sam na 180C pekla nekih 30min.
Čačkalicom proverite da li je gotovo.
Znaćete da jeste ako je izvučete iz testa a ona bude čista...:)
recept
mmmm slike su pedivne!! mora da je njamiii :)
ОдговориИзбришиBravo Verice, još jedan odličan i koristan recept, žvuči fino! Ja bjelanjak ostavim najviše do idući dan u frižideru, ako ga tad ne potrošim, bacam, jer s jajima nikad ne znaš, ali znam kao djete što znači pojesti salmonelu i pokvareno jaje..Super, divim ti se!
ОдговориИзбришиZaista dobar način kako iskorisiti bjelanjce a zaista malo drugačije,sviđa mi se.
ОдговориИзбришиEllerinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görüntüsü var.
ОдговориИзбришиSaygılar.
Izgleda super, sigurno je i sočan zbog pekmeza i nutice, brzo se sprema, ozvijezdila sam ga u Readeru.
ОдговориИзбришиOdličan kolač, izvrsno si iskoristila bjelanjca ! Uz to i prekrasno izgleda. Koliko dugo se mogu čuvati bjelanjca ne znam točno ali meni znaju ostati 2-3 dana u frižideru i budu ok. Dulje od toga ih se ne bi usudila držati.
ОдговориИзбришиJa uglavnom ne ynam kako da iskoristim višak žumanaca. Kolač izgleda tako mek i sočan.
ОдговориИзбришиE ovo se zove koristan a sigurno i ukusan recept iliti kolač!!! Fali mi kalup, definitivno!!! :) Onda probam!
ОдговориИзбришиOdličan i preukusan način kako iskoristiti preostale bjelanjke ( a meni ih uvijek ostane ) :)
ОдговориИзбришиPrekrasan kolac za sve ljubitelje slatkisa :))
ОдговориИзбришиmm, super izgleda i odličan za iskoristiti bjelanjke! ovakve stvari volim jesti uz kakvu finu marmeladu i šalicu kave :D
ОдговориИзбришиBaš kad sam išla napisati onu svoju slanu varijantu s bjelanjcima na bloghr, vidjela sam da si par sati ranije unijela ovaj recept na blogger:) ali u zadnje vrijeme imam malo vremena, pa nisam stigla pregledati i komentirati tvoj recept.
ОдговориИзбришиJa većinom od bjelanjaka radim nešto slano, ponekad napravim slatki "biskvit", ali obavezno na njega natrpam kreme i/ili voće; ne mogu ja bez kremastih kolača. Ova varijanta mi se sviđa, ali ja ne bih mogla odoljeti da gore ne stavim nekakvu kremu:DDD
Upotrebljavam domaća jaja pa ja bjelanjke imam i po tjedan dana u hladnjaku (u plastičnoj posudi s poklopcem), ne znam koliko bih čuvala one iz "kupovnih jaja", ali definitivno se ne bih usudila imati ih tako dugo.
To o tjedan dana pročitala sam i na Coolinariki.
Jedna opcija je da ih zamrzneš pa odmrzneš, kad ti treba, ne znam koliko mogu stajati zamrznuti. Ali ja baš nemam naviku to raditi, radije ih imam u hladnjaku pa ih potrošim unutar tjedan dana.
Odlična ideja za potrošiti bjelanjke, kolač izgleda jako sočno. :)
ОдговориИзбришиOdličan način da se iskoriste preostala belanca.
ОдговориИзбришиodličan kolač za iskoristiti bjelanca
ОдговориИзбришиja bjelanke kad mi ostanu stavim u zamrzivač, pokriveno u plastičnu posudu, dok ih skupim dovoljno za određeni kolač koji namjeravam napraviti odmrznem na sobnoj temperaturi i sve dobro funkcionira
e sad koliko dugo se tako smrznuti bjelanci mogu čuvati ne znam, obično ih potrošim unutar mjesec dana