Kako uvek pravim jedan te isti Somborski Kolač,ovoga puta preko neta sam nasla nesto drugačije...bas..bas...
I nama se svidelo...:)
Takodje vas milom ako neko zna "rok trajanja" belanaca da mi napiše...


1 šolja belanaca
1 šolja braon secera
1 šolja ulja
1 šolja brasna
2 kašike prepune eurokrema-nutele
2 kašike prepune dzema od jagoda-ja sam stavila pekmez od kajsija
60 gr. seckanog keksa-mleveni Plazma
šolja je od 2 dl
Priprema:
Za početak zagrejati rernu na 200C.
Pripremiti kalup.
Belanca umutiti u čvrst šne pa dodati šećer.
Potom ulje,brašno,nutelu,pekmez i keks.
Sipati smesu upleh.
Peći oko 10 min na 200C a potom sam na 180C pekla nekih 30min.
Čačkalicom proverite da li je gotovo.
Znaćete da jeste ako je izvučete iz testa a ona bude čista...:)
recept
mmmm slike su pedivne!! mora da je njamiii :)
ОдговориИзбришиBravo Verice, još jedan odličan i koristan recept, žvuči fino! Ja bjelanjak ostavim najviše do idući dan u frižideru, ako ga tad ne potrošim, bacam, jer s jajima nikad ne znaš, ali znam kao djete što znači pojesti salmonelu i pokvareno jaje..Super, divim ti se!
ОдговориИзбришиZaista dobar način kako iskorisiti bjelanjce a zaista malo drugačije,sviđa mi se.
ОдговориИзбришиEllerinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görüntüsü var.
ОдговориИзбришиSaygılar.
Izgleda super, sigurno je i sočan zbog pekmeza i nutice, brzo se sprema, ozvijezdila sam ga u Readeru.
ОдговориИзбришиOdličan kolač, izvrsno si iskoristila bjelanjca ! Uz to i prekrasno izgleda. Koliko dugo se mogu čuvati bjelanjca ne znam točno ali meni znaju ostati 2-3 dana u frižideru i budu ok. Dulje od toga ih se ne bi usudila držati.
ОдговориИзбришиJa uglavnom ne ynam kako da iskoristim višak žumanaca. Kolač izgleda tako mek i sočan.
ОдговориИзбришиE ovo se zove koristan a sigurno i ukusan recept iliti kolač!!! Fali mi kalup, definitivno!!! :) Onda probam!
ОдговориИзбришиOdličan i preukusan način kako iskoristiti preostale bjelanjke ( a meni ih uvijek ostane ) :)
ОдговориИзбришиPrekrasan kolac za sve ljubitelje slatkisa :))
ОдговориИзбришиmm, super izgleda i odličan za iskoristiti bjelanjke! ovakve stvari volim jesti uz kakvu finu marmeladu i šalicu kave :D
ОдговориИзбришиBaš kad sam išla napisati onu svoju slanu varijantu s bjelanjcima na bloghr, vidjela sam da si par sati ranije unijela ovaj recept na blogger:) ali u zadnje vrijeme imam malo vremena, pa nisam stigla pregledati i komentirati tvoj recept.
ОдговориИзбришиJa većinom od bjelanjaka radim nešto slano, ponekad napravim slatki "biskvit", ali obavezno na njega natrpam kreme i/ili voće; ne mogu ja bez kremastih kolača. Ova varijanta mi se sviđa, ali ja ne bih mogla odoljeti da gore ne stavim nekakvu kremu:DDD
Upotrebljavam domaća jaja pa ja bjelanjke imam i po tjedan dana u hladnjaku (u plastičnoj posudi s poklopcem), ne znam koliko bih čuvala one iz "kupovnih jaja", ali definitivno se ne bih usudila imati ih tako dugo.
To o tjedan dana pročitala sam i na Coolinariki.
Jedna opcija je da ih zamrzneš pa odmrzneš, kad ti treba, ne znam koliko mogu stajati zamrznuti. Ali ja baš nemam naviku to raditi, radije ih imam u hladnjaku pa ih potrošim unutar tjedan dana.
Odlična ideja za potrošiti bjelanjke, kolač izgleda jako sočno. :)
ОдговориИзбришиOdličan način da se iskoriste preostala belanca.
ОдговориИзбришиodličan kolač za iskoristiti bjelanca
ОдговориИзбришиja bjelanke kad mi ostanu stavim u zamrzivač, pokriveno u plastičnu posudu, dok ih skupim dovoljno za određeni kolač koji namjeravam napraviti odmrznem na sobnoj temperaturi i sve dobro funkcionira
e sad koliko dugo se tako smrznuti bjelanci mogu čuvati ne znam, obično ih potrošim unutar mjesec dana