понедељак, 2. август 2010.

Bakin Krempi-Šampi

Ovo je recept za domaću krempitu-šampitu u jednom, iz bakine svesčice, doduše nekada su krempite bile razne a po najviše ovako domaće, ni nalik na prave ali sigurno bogato kremaste i  ukusnije.
Kod ovog recepta nema slatke pavlake, želatina, pudinga...
Biće vam potrebno samo  dosta svežih jaja i mleka.
Takođe po sastojcima možete zaključiti da je kolač u stvari jedna mešavina krempite i šampite, pre-kaloričan, bombastičan. 

Dugo sam se pripremala da ga isprobam  ali sam stalno imala neki osećaj da mi neće uspeti, odnosno mislila sam da će mi se taj kremasti sloj izlivati i neće biti čvrst. 
Iskreno žuti deo jeste mek i kremast  ali sam je dobro rashladila u frižideru i  sekla se perfektno.
Potrebno je:
Lisnato testo za kore-ili kupovno lisnato testo za krempitu
7 žumanceta
10 jelovnih kašika šećera
20 jelovnih kašika brašna
1l mleka
3 kašike gustina
šlag za od gore-7 belanaca 21 kašika šećera.
Meni inače ovo bude jako puno šnea od belanaca pa uvek pravim pola smese. Drugu polovinu možete zamrznuti pa iskoristiti za neki drugi kolač.





Priprema:
Prvo će te razvući oklagijom lisnato testo, veličine kalupa i ispeći na 180C. Kako svako lisnato testo ima dve ploče i vi će te dobiti dve kore.
Kada pečem kore od lisnatog testa uvek ih pečem na tepsiji, znači ne u tepsijji nego od gore, jer se svakako skupe, pa onda imate manju koru od onoga što vam je potrebno da prekrije dno.
Žumanca odvojiti od belanca, pa šećerom, dobro penasto umutiti žicom ili mikserom ali ne na velikoj brzini.
Dodati brašno i gustin te opet sve lepo sjediniti da nemate grudvica.
Od litre mleka odvojite 2,5dcl te pomešajte sa  ovom smesom od žumanca.
Ostatak mleka staviti na vatru u dublju šerpu da provri.
Kada mleko provri ukuvati smesu od žumanaca, svo vreme mešajući da se dobije glatka smesa bez grudvica. Najbolje da lagano mešate kulinarskom žicom, meni je nekako ona mnogo bolja od varjače i zaista kada radim sa njom nema grudvica, što je jako važno za ovakve kreme.
Izlijte kremu preko pečene kore, pa onda od gore stavite drugu koru.
Najbolje je da odstoji u frižideru jedan dan da se dobro stegne.
Šne od belanaca pravite tako što na svako belance dodate 3 kašike šećera.
Ovaj šne uvek radim sa mikserom, na najvećoj brzini kako bi bio čvrst. Možete u njega dodati i malu kašikicu sirćeta, jer će vam to držati čvrstinu.

11 коментара:

  1. Zaboravila si da napišeš koliko šećera.

    ОдговориИзбриши
  2. @maxivida,surac,hvala...Malo sam zurila...dodaću šećer..:)

    ОдговориИзбриши
  3. volim te bakine recepte, u početu sam se malo bojala neuspjeha, ali naučila sam da ako se recept prati točnim mjerama rezultat ne izostaje, a okus... nešto neopisivo

    ОдговориИзбриши
  4. Takav je recept i u knjižici moje bake. Ona je to znala savršeno napravit. Probat ću po tvom receptu i ja.

    ОдговориИзбриши
  5. I ja pravim ovako. Samo takva je prava krempita kao u Samoboru, bez zelatina i pudinga!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je prava domaca krempita, bas takva i treba da bude...jos ako se napravi i domace lisnato testo, nista lepse!;)))

    ОдговориИзбриши
  7. Ja radije pravim sam..spunujem secer..nekako je postojaniji...pohvale za vas 🍀

    ОдговориИзбриши