уторак, 6. јул 2010.

Poppy seed scones/Skones od maka

,saScones,ili kako ih je nazvala Mare,iz Marine kuharice za decu,su "Engleski mafini".
Prvi put sam ih sada pravila i blago rečeno,totalno se zarazila.
Verujte mi treba vam samo 30-tak minuta za ove kolačiće-keksiće.
Kao osnovni recept sam koristila Marin,samo sam dodala mak,i još dve kašike šećera...bojala sam se da ne bude dovoljno slatko...i baš je kako treba!!!
Spolja krckavi unutra meki!Potrebno je:
200g brašna
200g mlevenog maka
2 kašike praška za pecivo
prstohvat soli
20g omekšalog margarina
2dcl mleka
50g šećera
Pomešati mak,brašno i prašak za pecivo,dodati maslac,šećer,so i mleko.
Zamesite testo,ako vam je pretvrdo dodajte još malo mleka.
Potom testo stavite na pek papir i oklagijom razvijte na debljinu 1,5cm.
Oštrim nožem secite kvadrate a njih prepolovite na trouglove.
Ili ako imate okruglu modlu,sa njom vadite scones.
zagrejte rernu na 180C a potom oblozite tepsiju pek papirom.Redjajte trouglove.
Pecite dok ne porumene.
Kada se prohlade poredjajte ih na šicu da se skroz ohlade a potom posluzite.

7 коментара:

  1. Volim ovako jednostavne a ukusne keksiće, a mak obožavam!

    ОдговориИзбриши
  2. predivno izgledaju sa zrncima maka! ovo bi se mojoj mami jako svidjelo jer ona obožava mak :)

    ОдговориИзбриши
  3. Divno izgledaju , meni se jako sviđaju !!
    Molim te samo za malo pojašnjenje, u sastojcima je margarin, a u postupku maslac, mislila si na isto jel tako ? Jesi li ih ti radila sa maslacem ili sa margarinom ? I ide samo 20 g , dosta je ?
    Oprosti na puno upitnika :), ali htjela bi ih jednom napraviti pa da razjasnim. Hvala ti !!

    ОдговориИзбриши
  4. jako mi se dopao izgled ovih keksića, vjerujem da bi se i meni svidjeli okusom

    ОдговориИзбриши
  5. Interesantan recept. Mislim da je ovo bliže američkim biscuits, koji su isto varijacija scones, ali koriste margarin, i to ne hladan, dok je za engleske scones karakteristično da u njih ide isključivo hladan putar. Još se preporučuje da se i biscuits i scones razvijaju, vrlo, vrlo pažljivo, rukama kako bi zadržali potrebnu strukturu. Ova varijanta s makom jako mi se sviđa, volim mak i sigurno su odlične.

    ОдговориИзбриши
  6. Kako ovo dobro izgleda, moram ih obavezno probati kad malo zahladi i ponovno počnem peći kolače. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Kako sam sretna da si postavila ovaj post o ovim kolačićima, jednom sam to probala i nikako da dođem do recepta. Super, hvala.

    ОдговориИзбриши