четвртак, 25. децембар 2025.

Salt Cake with Cheese and ham/Slana torta od oblatni

Sećam se da je pre nekih decenija ova torta bila pravi hit, odnosno odjedared se pojavila  slana torta od oblatni jer verovali ili ne oblatna je uvek bila korištena usključivo za slatki premaz-I to najbolje domaći.

Kako God dana sima million I jedan recept za predjelo sa oblatnom ali ova  slana torta je za mene nekako bila pravo iznenađenje i veoma često je pravim a I količinski je prihvatljiva pogotovo ako isečemo na male kockice.



Potrebno je:

1 pakovanje oblatni-4-5 listova

500g šunkarice isečene na tanke listove

400ml majoneza

4dcl kisele pavlake

200g  trapista sira isečenog na listiće

100g susama




Priprema:

U sud pomesajte pavlaku i majonez,najbolje kulinarskom žicom da uklonite eventualne grudvice. Veću tacnu na koju moze da vam stane oblatna, oblozite papirom. Susam mozete poprziti.

Postupak filovanja:

 

Oblatnu-premažite smesom od majoneza i pavlake, zatim prekrijte šunkaricom, te opet stavite oblatnu premazite, na srednju koru umesto šukarice stavite list trapista.

Ostavite jedan deo smese da imate da premazete oblatnu od gore.

Kada ste sve utrošili od gore pospite susam i ostavite na par sati da oblatne upiju fil i omeksaju.




6 коментара:

  1. Vec dugo gledam taj recept i nikako da ih napravim..Izgleda savrseno i dobre su za veca slavlja :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Vidiš, vidiš! Ja ne volim kolače s oblatnama, ne znam objasniti zašto, al' kad vidim oblatne i ne čitem dalje.....nema pomoći! :(, ali slane oblatne mi već vuku vodu na usta i mislim da bi ovo moglo biti jako dobro!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo izgleda baš dobro, jako mi se svidja što se majonez "razblažuje" sa pavlakom!

    ОдговориИзбриши
  4. Iako su mi jako privlačne nisam ni pravila ni probala slane oblande. Neki dan sam kupila onu knjižicu/časopis "naše najljepše", a tema su oblande (oblatne). Ima i slanih koje su mi daleko privlačnije od slatkih. Vidim da je to kod tebe super ispalo i svaka čast, ne mogu zamisliti kako tako nježne kore izdrže tu težinu, a da nije gusta kao kod kolača.
    Čestitam, baš super izgledaju i veoma su lijepo snimljene.

    ОдговориИзбриши
  5. Wow, ovo je jako zanimljivo. Nikad mi nije palo na pamet da bi oblatne mogle i na slano. Odlicna ideja Vera, izgleda super primamljivo :)

    ОдговориИзбриши