субота, 5. децембар 2009.

Američka pita od jabuka-Apple pie

Šta reći o njoj nego da mi je na prvom mestu i u upotrebi i u konzumaciji od svog voća i bogami povrća.
Američka Pita iliti Apple Pie

Kada se kaže Apple Pie /Američka domaća pita, prva asocijacija je svakako meni barem ona Dizni Bajka, Johny jabukovo seme, ako ste je ikad čitali.
Naravno danas se ova pita smatra simbolom Amerike tačnije ova pita mafini i brovni kolač danas se smatraju tvorevinom Sjedinjenih američkih država-njihove "food" istorije..
Pite od jabuka, veruje se postoje oduvek, svakako u drugom obliku i pod drugom recepturom.
Postoje svedočanstva u vidu recepata o pitama sa jabukama koje datiraju čak iz 14veka.
Međutim to su bile pite sa oskudnim korišćenjem šećera, koji je u to vreme bio luksuzna i skupa roba.
Jedan od prvih dokaza o ovakvim jabučnim pitama dao je kuvar Ričarda Trećeg davne 1390godine.

Pite su bile bez šećera sa mnogo jabuka a kora se nije jela već je služila samo kao forma u kojoj se jabuke peku.



U 16.veku šećer biva dostupniji te i sama pita od jabuka postaje ukusnija. Neke preteče ove pite su u korici pored brašna i vode imale i začin šafran, a u sam nadev sa jabukama je dodavan đumbir i cimet.

Čak je tih godina tačnije 1590,engleski pesnik i dramaturg Rober Grin spominje u jednoj svojoj ljubavnoj pesmi, upoređujući njen savršen ukus sa lepotom dame-devojke.

U Ameriku ovaj tradicionalni recept su u 17 veku doneli engleski kolonisti, te je i od tada postala delom kulinarske istorije SAD.

Radila se uvek sa poklopcem od testa ili sa rešetkama od gore, a posluživala a i danas sa sladoledom ili slatkom pavlakom.

Danas je dostupna u malih milion verzija sa svakojakim voćem.





Za moju je potrebno :
Korica:

2 šolje glatkog brašna šilje od 2dcl
200 g maslaca
1 kašikica soli
6-8 kašika hladne vode
Za nadev:
oko 1kg Greni Smith jabuka
100g šećera
2 kašike brašna ili gustina
1 vanila šećer
cimet



Priprema:

Maslac i brašno izradimo đicom-sada ima da se kupi u specijalizovanim marketima kulinarska žica baš za ovu pitu :),dok ne bude potpuno softan. Dodamo vodu i umesimo rukama glatko testo.
Podelimo ga na dva dela.

Na pek papiru oklagijom razvijemo dva kruga.

Jedan stavimo u podmazan i pobrašnjavljen pleh-modlu okruglu za pitu.

Zatim stavimo nadev i od gore drugi deo testa, koji ćemo pre pečenja viljuškom malo izbušiti ili nožem razrezati na male razmake.

Sam nadev čine iseckane jabuke na kriške koje ste pomešali nakon čišćenja sa šećerom i malo brašna.



15 коментара:

  1. Joj kako su ti lijepo ispale. Ipak najviše mi se sviđa ova s višnjama. Nisam to nikad jela ali sam sigurna da je pun pogodak. Naravno volim ja i ono najobičniju pitu od jabuka. Mislim da se s njom nikad ne može pogriješiti. :)

    ОдговориИзбриши
  2. I meni je svaka pita sa jabukama super.Volim i one domaće a i ove su stvarno mnogo ukusne!

    ОдговориИзбриши
  3. e ovo se zove pite na izbor!
    pa tko kako voli, nek izvoli!
    Super su!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno, pa ti sad odluči?!
    Jabuke najviše volim u kolačima a svježima baš nisam ljubitelj.
    Sve su divne!

    ОдговориИзбриши
  5. I ja sam imala namjeru napraviti post o tri pite od jabuka, istina različite od tvojih. Moj izbor su bile: Dutch apple pie, Old dfashioned English apple pie (ala ova prva od tvojih) i Swiss Apple Flan. Za ovaj krug ću pripremiti švajcarsku jer mi je naprosto neodoljiva.
    Tvoje su ispale prekrasne, uh...tako volim pitu od jabuka u svakoj varijanti.

    ОдговориИзбриши
  6. prekrasne 3 pite... nekako nisam ljubitelj svježih jabuka, ali zato u pitama dobiju neku drugu dimenziju i volim ih :) meni je treća isto naj zbog dodatka višanja :)

    ОдговориИзбриши
  7. ajme savrseno, savrseno....ne znam sto mi je bolje!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala drage,Selma čekam i tvoj post,znam da će biti sjajan!

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Vera,
    Thank you for your nice comment on my blog. I like all apple desserts.. Your pies are very appetizing!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Хвала за занимљиве информације

    ОдговориИзбриши