Prava jesenja poslastica koja sadrži sve plodove jeseni,sočne kruške,slatkasto groždje sa mirisom cimeta i karanfilića.
Obogaćena pistacijom i medom.
Recept je iz oktobarskog broja Sale and Pepe.
Potrebno je:
250g bračno
4 jajeta
100g šećera u prahu
100g omekšalog putera
1 kašica praška za pecivo
Za aromatične kruške:
300g očišćenih krušaka
100g šećera
2 kašikice cimeta
2 karanfilića
Za sos od groždja:
250g mešanih zrna groždja
1 kašika meda
1 kašika smedjeg šećera
1 limun
1 štapić vanile
Za kalup:
puter i brašno
Priprema sosa:
Operite semenke groždja i odstranite zrna.U šerpici rastopiti šećer sa sokom i rendanom korom limuna,ubaciti groždje i štapić vanile uzduž isečen.Kuvati 30 min.Izvaditi vanilu,sačekati da se ohladi pa dodati med ili neko slatko npr od kupina.
Aromatične kruške:
Stavite kruške u šerpu sa šećerom i začinima.Dodajte 4dcl vode i kuvajte dok ne omekša oko 30 min,ohladite ih i ocedite.
Priprema testa:
Šećer uzradite sa puterom,te dodajite jedno po jedno jaje svo vreme miksajući mikserom.Potom špatulom umešajte brašno,prašak za pecivo i hladne aromatične kruške.
Puterom premažite okrugli pleh prečnika od 22-24cm.
Sipajte smesu i pecite oko 40 min na 180C.Ohladjen kolač servirati sa sosom ili ga preliti pečenog.
Kako zanimljiva kombinacija. jako volim kolače s kruškom, a kolač s grožđem još nikad nisam isprobala! :)
ОдговориИзбришиKombinacija mi zvuči jako zanimljivo! :)
Zvuči prekrasno!
ОдговориИзбришиDear Vera,
ОдговориИзбришиpicture and look very tasty recipe.
Hugs, Diana
zvuci i izgleda odlicno, skroz zanimljiva kombinacija!
ОдговориИзбришиDobra kombinacija.
ОдговориИзбришиSugestija:
Grožđe prokuhati s malo šećera i aceta balsamica .mlako politi po torti .Milina!
Jedozovni duo
Hvala svima,Andrea probaj odlično je i brzo se pojede...:)))
ОдговориИзбришиSnjeđa,di-ani,Jasenka hvala puno.
Draga moja Jednozovni duo,drago mii je da si se javila.Hvala puno na odličnom predlogu,tako će biti još lepše!!!