Bez ovih pogačica ranije nije mogla da se zamisli nikakva proslava.Radjene su uvek u domaćoj radinosti i to sa svinjskom mašću.
Mekane su i ukusne,a vi ako ih još niste pravili,isprobajte,nećete se pokajati.
Sastojci:
500g sitnog sira
400g masti
1 kašikica soda bikarbone ili praška za pecivo
brašno toliko da testo ne bude ni meko ni tvrdo.
Za premazivanje:
1 žumance
kim
Ja sam pravila od kombinacije sira i kajmaka.Imala sam 200g kajmaka i 300g švapskog sira.
Priprema:
Sve sastojke dobro izmesiti rukom.Testo treba da bude srednje tvrdoće.Ne pretvrdo.
Oblikovati ga u loptu,staviti u plastičnu kesu i ostaviti na par sati u frižider.
Potom testo oklagijom razviti na debljinu prsta i modlom vaditi male pogačice.
Rejati ih u pleh koji ste prethodno namastili ili obložili pak papirom.
Žumance umutite te svaku pogačicu premažite i pospite kimom.
Pecite.Kada porumene gotove su.
Jako volim ovakav peciva, a tvoja izvrsno izgledaju. :)
ОдговориИзбришиOvo je prekrasno. Mislim da im posebnu notu daje mast!
ОдговориИзбришиJao krasne su, samo ne znam kakav je to sitni sir. Ako može malo pojašnjenje. :)) Hvala ti!
ОдговориИзбришиDobre, stare pogačice i neka su svadbarske!
ОдговориИзбришиBaš su simpatične !! Sigurno su jako fine, volim kolače sa mašću :)
ОдговориИзбришиJako fino izgledaju, volim kim na pecivu. Prekrasno miriše!
ОдговориИзбришиGreat recipe!! thank you Vera :))
ОдговориИзбришиOvo je pravila jedna nasa komsinica koja je poreklom iz Zrenjanina. Mnogo sam ih volela kao mala. Bas super sto si stavila recept :)
ОдговориИзбришиHvala puno drage i dragi moji.Yrinka sitni sir je sveži kravlji sir,za pite i burek.Kod nas se još naziva i švapski sir.Nadam se da sam malo pomogla.
ОдговориИзбришиVera, bas pre koji dan sam u Mokrinu kod Kikinde jela sveze pogacice s domacim cvarcima, tople, mirisne i ukusne. Moj (italijanski) muz ih je tada prvi put probao iako mu vec godinama o njima pricam, ali, eto, nekako do sada nije bilo prilike... Hvala ti za divne recepte vojvodjanske kuhinje! Volela bih da pratim tvoj blog da mi ne izmakne neka poslastica; mozda ces u buducnosti staviti widget "citaoci" da bismo te mogli verno slediti?
ОдговориИзбриши:)