понедељак, 17. август 2009.
Vojvodjanska Svadba -Vojvodjanska Lisnata Pogaca
Za svakog pojedinca,Svadba predstavlja zaista najvazniji i najveseliji deo zivota,da nekazem i najmasovniji ritual koji ce dovesti do promene u naciniu zivota,a mozda i nece:-)))
Obicaji vezani za ovu priliku su se "izobicajili",neki doduse ostali slicni,ali sustina je ista.
Svadbeni ritual se obavlja uglavnom po sledećem redosledu:
proševina i prstenovanje
pozivanje na svadbu,
svadba,
odlazak mlade kod mladoženje i nošenje devojačke opreme štafirung,
Te jos vrlo znacajni :
praćenje kuma,
prva poseta mlade rodbini.
Svadba se najcesce zakazivala nedeljom,nazalost zbog ubrzanog toka zivota,danas je to najcesce subota.Svadbe su mnogo manje,u odnosu na ranije svadbe kada se pozivalo celo selo.
Fotografija-Vencanje Danice i Zivka Mihajlovica 1954-gde su moji majka i deda bili kumovi na vencanju.
Svatovi su isli na okicenim konjskim kolima a na konje su se vezivala mala zvona i rucno vezeni peskiri.(To nisu ni nalik danasnjim peskirima,vec pamucna platna ukrasena rucnim vezom)
Vencanje se obavljalo u Mesnoj Zajednici i crkvi.
Obavezno je svirao Tamburaski orkestar,a nesto kasnije se pojavila i harmonika.
Fotografija:Vencanje mojih roditelja iz 1975.g
Svatovski kum je po pravilu mladoženjin kršteni kum koji kasnije krsti i njegovu decu. Kum je najvažnija ličnost na svadbi, zato sedi u sredini stola na pročelje.
Pozadina stola se obično ukrasi starinskim ćilimima ,koji oslikavaju vrednost i bogatstvo mladoženjine porodice.
Fotografija:
Svatovski sto sa venčanja Vitomira Urošev-2010g.Begeč
Zatim dever,mladozenjin mladji brat ,te starojko-stari svat,najcesce mladozenjin stariji brat,ako nema rodjenog onda iz blize rodbine.
Svatovi nude svakog koga sretnu rakijom a i njih nude domaćini pored čije kuće prolaze .
Doručak se priređuje kod kuma i za one svatove koji su ostali do ujutru.
Navece kod djuvegijine kuce,mlada i mladozenja priredjuju veceru za najblizi rod i kuma sto se narodski naziva da "dvore svatove".
VOJVODJANSKA LISNATA POGACA-prakticno je univerzalna pogaca za svadbe i sahrane,pravi se kao:
POGACA ZA PROSNJU DEVOJKE
Pogaca koju svekrva nosi u kucu devojke,na veridbu ili na prosnju.
Obicno se uz nju nosi i jedan serafin.
POGACARSKA POGACA
Pogacarima se nazivaju mladini rodjaci.Oni dolazeci na skup u djuvegijinu kucu donose ovu pogacu,najcesce je pravi mladina mama ili tetka ili strina.
Ona se lomi i stavlja pred mladu i mladozenju.
Ovu pogacu je napravila tetka Milena Slepcev iz Begeca.
Ja sam bila asistent.
Za pogacu je potrebno:
Kore:4 bogate pregrsti brasna
4 prstohvata soli
1/2 litre vode pomesane sa 1/2 kasike sirceta
1 kasika masti
malo licnuti ulja
Premaz od masti:
4 lista masti
2 jajeta
list-mera za bogato napunjenu kasiku masti.
500g oraha
kristal secera oko 500g
Priprema:
Za pocetak mikserom dobro umutiti mast sa jajima,te ostaviti da se malo stvrdne ova smesa u frizideru.
Od sastojaka za kore,umesiti testo.
Ne treba da bude ni tvrdo,ni suvise mekano.Dodajte prilikom mesenja ako je potrebno jos vode.
Sto vise ga mesite to bolje,uspeh zagarantovan.
U samom pocetku mesenja,lepice vam se za prste,znacete da je testo umeseno kada vam ruke budu ciste.
Napravite potom od testa pravougaonik,zatim isecite na cetiri dela,koja ce te svakog ponaosob izmesiti ponovo i utanjiti u cetiri kruga srednje velicine.
Prekrijte ih krpamaili vecim stolnjakom i ostavite da miruju oko 30 min.
Nakon toga,preko svakog kruga premazati smesom od masti i jaja.
Na jedan veci sto ,staviti cist pamucni carsav,te brzim pokretima razvuci testo,sto tanje.Testo razvlaciti sa svake strane brzim pokretima,podjednako.
Ako se i desi da vam na nekim mestima i pukne,to je sasvim u redu.
Prvu koru ,ovlas pospite secerom i orasima,cisto da se ne zalepi.
Potom je vesto i uz pomoc carsava presavite ovako:
A zatim jos malo od gore pospite secera i oraha,te smotajte i u podmascen pleh stavite,te od gore pospite sa orasima,secerom i suvim grozdjem.
Postupak ponovite i sa drugom korom,stavivsi je u suprotnu stranu od druge,kako bi se i "zidovi" pleha prekrili.
Tako uradite i sa preostale dve kore(razvucite na ovaj nacin,te pospite orasima i kristal secerom.
Poslednjom korom,na ovaj nacin pripremljenom ce te popuniti krajeve ovako:
Premazite je zagrejanom mascu i pecite dok ne porumeni.
Ovako izgleda pecena:
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Draga Vera, fantasticno! Ovako razvuci tijesto preko cijelog stola (u ovom slucaju preko cak dva spojena stola, ako se ne varam!)... Nemam rijeci. Svaka cast tetki Mileni:) A i one stare svadbene slike su sjajne. Inace, tvoj blog redovito pratim od pocetka i sa svakim novim postom otkrivam sve vise slicnosti između gastronomije tvoje (vojvodjanske) i moje (turopoljske) ravnice. Austrougarski recidiv valjda, da citiram jednog od meni najdrazih Vojvodjana, Djordja Balasevica :)
ОдговориИзбришиDraga Katarina,nemas pojma koliko mi je prijao tvoj komentar i koliko sam sretna zbog tvojih reci.
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopada moj blog,i tvoja podrska me "tera" da budem sto bolja!
Hvala od srca!!!
Vera,
ОдговориИзбришиphenomenally!
Congratulations and mistress of banitsa.
Great wedding!
Kind regards, Diana
Skidam kapu, desetka! Mnoge koje na netu drže kao neku kuhinju trebale bi zatvoriti radnju!
ОдговориИзбришиWow ,so so fantastic your blog ,is really wonderful congratulations,and thank´s for sharing
ОдговориИзбришиJako volim čitati o običajima tako da sam uživala u ovom postu. Što se pogače tiče ja sam totalni antitalent za razvlačenje kora tako da ovako nešto ne bi ni pokušala.
ОдговориИзбришиSvaka čas teti Mileni, a i tebi na dokumentiranju cijelog procesa. :)
Fantazija! Predivan post: saznali smo o svadbarskim obicajima, videli zanimljive fotke, a tek o pogaci...Uzivala u svakoj reci i slici.
ОдговориИзбришиJako lijep post, a ova pogača me nevjerojatno privlači:)
ОдговориИзбришиIzvrsno izgleda ova pogača i vidi se da su kore razvlačile iskusne ruke starijih domaćica. Ja je ne bi toliko razvukla ni za hiljadu godina...
ОдговориИзбришиPrekrasne su fotke iz starih albuma i post o običajima.
Fantasticno, i obicaji i pogaca.
ОдговориИзбришиSavršeno,bila sam na jednoj takvoj svadbi,poznat mi je ugođaj i običaj...ovim tvojim postom si me podsjetila na to..davno je to bilo...Pogača je savršena!
ОдговориИзбришиWow looks fantastic! So unique pogaca! I have award for you in my blog, come to take it :)
ОдговориИзбришиBravo Vera!!!
ОдговориИзбришиPredivno si nam sve docarala,pogotovo sto su meni ti obicaji veoma bliski.Imala sam prilike da i sama budem gost na takvim svadbama(generacijski sam,rekla bih bliza tvojim roditeljima) i sve je bas kako si opisala.
Bravo i za tvoj blog!
U "mom Banatu" to se zove "Materina pogaca" i na svadbi,pre vecere sece je mlada i onda ona i mladozenja idu sa tacnom od gosta do gosta,svakome stavljaju po parce u tanjir,a gosti na tacnu stavljaju novac.
A za sahrane se,opet u "mom Banatu", pravi lisnata pogaca malo drugacija,sa malo kvasca,ali bez oraha i suvog grozdja.Dakle,samo se kore premazuju umucenom mascu.Umotavaju se u rolne,kao strudle,savijaju u okrugle tepsije i ostavljaju da narastu cak i 10-12 sati i tek dada se peku.Pecene se posipaju secerom u prahu.
Sve pohvale za tebe i tvoje kulinarsko umece.
Pozdrav iz komsiluka,iz Novog Sada
Draga Gvendolina,hvala puno na divnom komentaru,javi mi se na mail-
ОдговориИзбришиverauzelac@ymail.com , pa da napravimo i jedan takav post.
Hvala svima puno,drago mi je da vam se post dopao!
Fantastic post, very interesting!!! I've learned a lot of things. And the pogaca, waou!!!predivna! Ciao Vera ;)
ОдговориИзбришиSuper si opisala običaje . A pogača je divna
ОдговориИзбришиCongratulations for your beautiful blog,i have an award for you....Laura.
ОдговориИзбришиsuper mi je i uvod i recept! obožavam ovakve domaće stvari!
ОдговориИзбришиOdlicno, od uvoda do posluzene pogace, fenomenalno je sve!
ОдговориИзбришиHvala vam.Ipak je ovo ruku delo Milene Slepčev,kojoj se do neba zahvaljujem,sto je bez imalo sujete i puno strpljenja podelila svoje iskustvo sa mnom...:)
ОдговориИзбришиFantastično. Čitala sam sa uživanjem, volim stare običaje i hvala što si to podijelila sa nama. Gospođi Mileni skidam kapu a pogača mi djeluje fantastično. Ja bih je rado predložila za sljedeće kuvarijacije:)))
ОдговориИзбришиHej Vera, Hvala lepo za divan recept. Ja sam u Teksasu - kazite mi koliko grama ima jedan 'list' masti? Hvala!
ОдговориИзбришиDragana kaže se list za onako "dupke" punu kašiku veliku jelovnu-supenu masti. Ja sam izmerila i ima oko 60-70g masti.
ОдговориИзбришиhvala!veliki pozzz
Hvala Vera!
ИзбришиSvaka cast, emisija Kuhinja moga kraja na Rts 1, je danas prikazala ovu poslasticu Materinu pogaču. To me je nateralo da potrazim recept, i ovo je jedini koji je najsličniji onom sa tv-a, čestitam !
ОдговориИзбришиKakva lepota... Naklon do poda.
ОдговориИзбришиNisam Vojvođanka, ali udala sam se za Bačvanina i mnogo sam naučila od pokojne svekrve. I dalje pred svako razvlačenje kora imam tremu, ali sad već i više nego dovoljno godina da se ne sekiram ako mi se neka malo pocepa. Sad i sama imam snaju, koja je nekad više volela kremaste kolače, ali sada kaže da bi ih sve dala za "ono moje mešeno". Ponešto je već i sama savladala. Tradicija se nastavlja.