Fokače, za razliku od ostalih peciva obavezno je pravim sa maslinovim uljem. Pa to je sasvim normalno-sigurno će te reći...:)
Zato ne stavljajte nikako ovo naše "zemaljsko" suncokretovo ulje jer će te pokvariti ukus fokače u svoj njenoj mediteranskoj lepoti.
Za mene je od ponedeljka i konačno "finito" sa letom i odmaranjem.
Ovaj recept sam radila vrlo, vrlo davno, ovog puta i u novoj verziji sa origanom, mojim omiljeno-omiljenim začinom.
Origano:"Višegodišnja je biljka, koja naraste do visine od 60 cm. Stabljika ima male tamnozelene listiće, na vrhu zašiljene, vrlo slične izgledu paprene metvice, od koje se najlakše razlikuje kada cvjeta (cvate od lipnja do rujna )jer ima crveno-ljubičaste cvjetove. Biljka je prepuna eteričnog ulja, te se zbog toga koristi u medicini i prehrani. Nezaobilazan je sastojak umaka od rajčica pripremljenog na domaći način, kao i svih pizza, a upotrebljava se svjež ili sušen. U medicini se upotrebljava pri probavnim poteškoćama, proljevu, kao i kod smetnji unutarnjih organa. [1], zbog svog sadržaja flavonida i fenolnih kiselina."
Testo:
500g brašna
1 kasikica soli
1 kasikica šećera
1 kocka (40g) svežeg kvasca
1/2dcl tople vode
1/2dcl maslinovog ulja
2 pune kasikice origana ili bosiljka
200ml toplije vode
2 kasikice meda
Ostalo:
1 veći zreli paradajz
4 kasike maslinovog ulja
masline
krupna morska so
maslinovo ulje
Priprema:
Za pocetak u maslinovo ulje dodati bosiljak i promesati.
Kvasac rastopite u pola decilitra vode sa kasikicom secera te ostaviti oko 15 min da se aktivira.,te ga dodajte prosejanom brasnu,zatim maslinovo ulje sa bosiljkom i 2dcl vode koje ste prethodno pomesali sa medom.
Testo je malo lepljivo,ali ne mojte se uplasiti,tako treba da bude.
Prekrijte ga krpom i ostavite ga oko 1h da udvostruci volumen.
Veci okrugli pleh prekrijte pak papirom,te ga nauljite.
Izvadite testo i nikako ga nemojte premesivati vec ga rukama rasteglite,po njoj rasporedite tanke krugove paradajza i ako imate pospite sa krupnom morskom soli odozgore i stavite u pleh.
Donjim delo, varjace napravite rupe svuda po focacci,te premazite uljem i stavite je u rernu na pecenje.
Ponovo ulje pomesati sa bosiljkom,te gotovu focaccu premazati ovom mesavinom.
Takođe sada ću vam napisati i moje dve omiljene varijante Fokače, jedna od njihje Rustična koju radite po ovom receptu gore napravite redovno prema receptu gore napisano samo imamo dve varijante dodataka
1. Fokača
u testo stavimo bosiljak .
Od gore paradajz potrebno je da bude veoma zreo domaći
Od gore pre pečenja preko paradajza stavite krupnu morsku so
Sveže lišće bosiljka
i naravno kozijeg sira što bi se reklo tek-tek
2. Varijanta
U testo dodate origano i malo malo ruzmarina
od gore masline bez koštica
preko maslina stavite krupnu morsku so i naravno koziji sir.
This looks amazingly beautiful
ОдговориИзбришиand I bet it's really delish!
Divno!
ОдговориИзбришиVolim sve "kruhasto" i ovo mi se jako sviđa:)
ОдговориИзбришиMmm.. Ovo bi mogla sutra za ručak
ОдговориИзбришиCongratulations on this wonderful focaccia and for your beautiful blog! I have made among my favorites!
ОдговориИзбриши