четвртак, 4. јун 2009.

Pasulj i Palačinke sa Rogačem-Nanin Ručak

Već sam Vam milion puta pisala o Nani, ona je žena koja odlično kuva i koja od samo tri sastojka može da napravi bogovski ručak.
Njen specijalitet je pasulj.

Mora tu biti i Kolenica pa suva rebarca i kobasice....
Inače prazan paslj?
Pa ko još to jede?
Ona ima neke starinske standarde da sve mora biti onako pedantno, počevši od dobrog mesa, lepo isečene kobasice i ostalog....da bi na kraju bilo i ukusno!
A ja kao prava Ravničarka ne mogu bez rebaraca-pa to ti je!

Nanin Pasulj

Dobro oprati suvo meso, pod mlazem mlake vode.
Prokuvati ga u vodi oko 20-tak minuta.
Tu vodu prospite.
Pasulj prebrati, takodje staviti da se prokuva, prvu vodu prosuti.
U veci lonac u kojem ce te kuvati pasulj,staviti meso,pasulj,iseci dve glavice crnog luka,dva cesnja belog luka,dve sargarepe I lovorov list.
Naliti vode I kuvati.
Kuvati na laganoj laganoj vatri pa bogami 4 sata!
Kada je skoro kuvano,dodati krompir ,isecen na kockice.
Zatim.u malu serpicu staviti kasiku masti,ugrejati je I dodati kasiku brasna..Kada porumeni dodati kasiku aleve paprika I naliti u pasulj.
Probati da li je pasulj slan,dodati soli po ukusu.
Palačinke 


Kako sigurmo svi imate recept za palacinke,necu ga pisati,jer ja kada pra
vim palacinke,zbog brojnosti u porodici pravim “million”.
Ovo su moji obavezni sastojci.
Jaja
Brasno
Mleko
Kisela vosa
So
Secer
Otopljeni puter
Narendana korica limuna


Palačinke sa Rogačem


Rogač često upotrebljavam, prosto sam naviknuta na njega od detinjstva.
Njegov specifičan ukus ili volite ili ne volite.
Moram dodati da je izuzetno  zdrav, i fa sam primetila da, se danas  baš retko koristi. 
Odlican je u svim kombinacijama sa kiselim testom,rezancima,strudlicama pa cak  sam ga koristila i za mafine.
Takođevtreba naglasiti da moze svuda da zameni orahe ako ih nemate pri ruci.



Fil od rogaca i oraha
150g mlevenog rogaca
1,5dcl mleka
50g meda
30g margarina
malo cimeta
narendana kora od limuna
Rum
50g nagrubo seclanoh oraha
Priprem:
Palacinke pripremite po vasem omiljenom i proverenom receptu.











od ovog fila možete nafilovati pet šest palačinki.
Fil:
U kipuce mleko dodajte samleven rogac,med ,margarin,cimet i narendanu koricu limuna.
Zatim rum i seckane orahe.
Sve dobro izmešajte
Filujte palacinke.
Od smese koja vam ostNe uz malo mleka možete našraviti preliv kojimće te preliti nafilovane palačinke.
Peći tačnije zašeći na 200C.
zbog svoje slatkoce,rogac je odlicna zamena za kakao,a moze zameniti i cokoladu u kolacima.


8 коментара:

  1. Sjajan predlog za rucak! Pogotovo mi se svidjaju palacinke sa rogacem, koga obozavam. Ja radje pravim strudlu sa rogacem nego orasima.

    ОдговориИзбриши
  2. Utorak ko utorak, kod nas je to bilo u četvrtak: sreda i petak dan za testo, a četvrtak pasulj čorba, ili čorbast pasulj volem sa rebarca suva. I naravno, ko ne voli palačinke? :D Pozzzz

    ОдговориИзбриши
  3. Prekrasno, osobno ne volim grah (od kada sam bila dijete, a neznam zato ;)) ali palacinke su druga stvar. Posebno mi se svidja Nanina ideja sa marelicama, njam!

    ОдговориИзбриши
  4. Nasmijala sam se odmah na početku, jer kod mene je obrnuto::)) obožavam grah, ali palačinke baš i ne volim. 1-2 godišnje pojedem koju palačinku, ali definitivno mogu bez njih. Kao dijete obožavala sam i grah i palačinke; ali moja ljubav prema palačinkama je tijekom godina jednostavno splasnula; ali grah još uvijek volim. NIsam nikad probala palačinke s rogačem; to mi je baš interesantno:)

    ОдговориИзбриши
  5. kod moje bake je ovaj rucak bio petkom! :-))mljac!

    ОдговориИзбриши
  6. Hi, I have awards for you! Come to my blog :)

    ОдговориИзбриши