понедељак, 27. април 2009.

Sočan Kuglof od narandze

Kuglof je za mene kolač detinjstva. Sećam se da em što ga je baka često pravila imala je i nekoliko Kuglof modli. Iz sećanja detinjstva, oblik kuglofa je za mene i dalje najlepši oblik u koji možete jedan kolač da smestite.

Za dobar kuglof potrebno je prvo uvek dobro penasto umutiti puter i secer,sto penastije,kuglof ce biti meksi.

Ako dodajete sveze voce ili grozdjice,to cinite na kraju,ubacivanjem u kalup za kugloff,ili nakon 10 min pecenja,u suprotnom,sve ce vam se "sjuriti" dole.

Ili ih mozete uvrljti u brasno pa tek onda dodati testu.
Kuglof treba peci na umerenoj temperaturi 180C,u suprotnom testo ce se "dici" a moze vam i iscuriti iz kalupa po pecnici.

Kalup obavezno premazite puterom i pobrasnjavite,a potom ga par minuta ostavite u frizider,tako ce te biti sigurni da vam se testo nece slepiti za modlu kugloffa.







Potrebno je:
5 jaja
200 g šećera
1 Vanilin šećer
½ naribane narančine korice
1 naranče, oguljene i narezane na kockice ili kandirane narandže 50g
1 narandza iscedjena
200 g pšeničnog oštrog brašna tip 400

1 Prašak za pecivo
100 g maslaca
2dcl kisele pavlake
50 ml mleka

Priprema:
Odvojite žumanca  od belanaca. Belance izmiksajte u čvrst sneg, nekada se to radilo ručno žicom, i bogami su domaćice imale dosta posla oko dela "istucite belanca u čvrst sneg" 
Maslac penasto umutite sa secerom,da se secer skroz rastopi i da smesa bude penasta
Sjedinite kulinarskom zicom žumance, izrendanu narančinu koricu,  kandiranu koricu narandže i sok od narandze. Pomesajte lagano sa smesom od secera i putera.
Brašno izmešajte s praškom za pecivo.Dodajte smesi.
Na kraju u smesu kasiku po kasiku dodajite cvrsto ulupan sneg od belanaca.

Smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta.

Gotov kolac rashladite pa izvadite iz kalupa.


Pospite prah secerom i ukrasite po žalji.



1 коментар: