Za dobar kuglof potrebno je prvo uvek dobro penasto umutiti puter i secer,sto penastije,kuglof ce biti meksi.
Ako dodajete sveze voce ili grozdjice,to cinite na kraju,ubacivanjem u kalup za kugloff,ili nakon 10 min pecenja,u suprotnom,sve ce vam se "sjuriti" dole.
Ili ih mozete uvrljti u brasno pa tek onda dodati testu.
Kuglof treba peci na umerenoj temperaturi 180C,u suprotnom testo ce se "dici" a moze vam i iscuriti iz kalupa po pecnici.
Kalup obavezno premazite puterom i pobrasnjavite,a potom ga par minuta ostavite u frizider,tako ce te biti sigurni da vam se testo nece slepiti za modlu kugloffa.
Potrebno je:
5 jaja
200 g šećera
1 Vanilin šećer
½ naribane narančine korice
1 naranče, oguljene i narezane na kockice ili kandirane narandže 50g
1 narandza iscedjena
200 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
1 Prašak za pecivo
100 g maslaca
2dcl kisele pavlake
50 ml mleka
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Belance izmiksajte u čvrst sneg, nekada se to radilo ručno žicom, i bogami su domaćice imale dosta posla oko dela "istucite belanca u čvrst sneg"
Maslac penasto umutite sa secerom,da se secer skroz rastopi i da smesa bude penasta
Sjedinite kulinarskom zicom žumance, izrendanu narančinu koricu, kandiranu koricu narandže i sok od narandze. Pomesajte lagano sa smesom od secera i putera.
Brašno izmešajte s praškom za pecivo.Dodajte smesi.
Na kraju u smesu kasiku po kasiku dodajite cvrsto ulupan sneg od belanaca.
Smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta.
Gotov kolac rashladite pa izvadite iz kalupa.
Pospite prah secerom i ukrasite po žalji.
Kada se dodaju pavlaka i mleko?Nista ne pise u postupku…
ОдговориИзбриши