Jos jedan u nizu bisera,starih recepata.Ukus svezeg putera i meda,miris vanile,cimeta i karanfilica..Kombinacija koja karakterise stare,kvalitetne kolace nasih baki i majki…
Sastojci:
60g putera
0,75 solje meda
1,5 solja brasna
1 prasak za pecivo
2 kasikice cimeta
1 kasikica mlevenog karanfilica
1 kasikica mlevenog muskata
2 jajeta
krem
150g putera
aroma vanile
100g prah secera
Priprema:
Podmazite pleh dimenzija 25×30,i oblozite ga papirom za pecenje
umutite puter sa medom,brasno,prasak za pecivo i zacine prosejte i dodajte puteru i medu,a zatim jaja,prethodno umucena-po principu,cvrst sne od belanca pa dodavanje zumanca.
Rernu zagrejte i pecite testo oko 20tak minuta.
Kada je kora pecena uvijte je zajedno sa papirom i ostavite nekoliko minuta.Umutite penasto puter,i secer.Dodajte aromu vanile.
Mutite mikserom dok masa ne bude tako fino meka i bela.
Premazite koru i uvijte ponovo u roladu.
Vrlo je vazno da za fil koristite iskljucivo puter a ne margarin.
Malo zanimljivosti:
Med je kao ljudska hrana sa najdužom tradicijom. Koristio se u svim starim kulturama kao hrana i kao lek.Hipokrat je smatrao da je način ishrane ekstremno važan za dobro zdravlje. Preporučivao je med kao lekovitu hranu. Sam ga je jeo nekoliko puta dnevno. Živeo je 109 godina. Zna se da su pčelari po pravilu zdravi i dugovečni ljudi, i da skoro nikada ne obolevaju od malignih oboljenja.
Нема коментара:
Постави коментар