уторак, 18. новембар 2008.

Lepinje sa kajmakom

Ovo nisu klasicne lepinjice,a ni klasicne pogacice,vec zaista nesto izmedju.Baka ih je cesto spremala,i mi smo ih jeli uz rucak ili grickali kao uzinu.Prednost ovih lepinjica je sto ,prekrivene pamucnom krpom mogu da stoje i do dva dana a da imaju mekocu i da zadrze divan miris kajmaka.Prakticne su ,i ja sam ih kao dete stalno nosila na eskurzije,samo u minijaturnom obliku,moji drugari su ih sa slascu grickali,i cesto se desavalo da za mene ostane samo jedna.



Lako se prave,tako da se i manje iskusnije domacice mogu upustiti u avanturu pripremanja.

A evo sta vam je sve potrebno:600g brasna,moze 300g ostrog+300g mekog brasna

200g kajmaka,100gstarog+100g mladog,ako imate tu kombinaciju.

25g kvasca

1,5 dcl kisele pavlake

so,po vasem ukusu i u zavisnosti od slanoce kajmaka

mlaka voda


Priprema:

Kvasac rastvorite sa 1dcl mlake vode.Ostavite da nadodje,a u medjuvremenu prosejte brasno i stavite u jean veci sud predvidjen za mesenje.

Pripremite ostale sastojke da vam budu na dohvat ruke,i dodajite ih u brasno.Znaci prvo kajmak,zatim kiselu pavlaku,i u zavisnosti od masnoce kajmaka mozete dodati i 50g otopljenog margarina,kvasac ,so.Umesite rukama testo.Ne treba da bude premekano kao kada mesite hleb,a ni tvrdo kao testo za rezance,jer ce vam u protivnom i lepinjice ,kada ih ispecete biti tvrde i gnjecave.

Mozete dodati i malo vode ako vam se testo ucini pretvrdo.Stoga vise mesite testo ce biti bolje.

Izradjeno testo ostavite na toplom,prekrijte ga pamucnom krpom i nakon 1h,kada se ono digne,ponovo ga premesite i podelite na dva dela,oblikujte male loptice i rukama pljeskajte sa strana kako bi ste dobili lepinjice.

Namastite pleh za pecenje i pecite ih u predgrejanoj rerni,mozete preko svake lepinjice staviti i malo kajmaka.

Pecite dok ne porumene.


Vojvodjanski kajmak nije toliko poznat kao Srbijanski,tacnije kajmak iz Zlatiborskog okruga.Cesto kada se kaze "kajmak",asocijacija je juzna Srbija.

Nazalost,malo se zna da i Vojvodjani prave fantastican kajmak,koji se meni vise dopada,jer je "light",tacnije nije previse mastan,koliko to moze da bude,u odnosu na druge,zbog drugacijeg nacina ishrane stoke.



* Kajmak koji sam koistila za pravljenje lepinja,je domaci kajmak proizvedan na jednom Vojvodjanskom salasu.*

Нема коментара:

Постави коментар