Lako se prave,tako da se i manje iskusnije domacice mogu upustiti u avanturu pripremanja.
A evo sta vam je sve potrebno:600g brasna,moze 300g ostrog+300g mekog brasna
200g kajmaka,100gstarog+100g mladog,ako imate tu kombinaciju.
25g kvasca
1,5 dcl kisele pavlake
so,po vasem ukusu i u zavisnosti od slanoce kajmaka
mlaka voda
Priprema:
Kvasac rastvorite sa 1dcl mlake vode.Ostavite da nadodje,a u medjuvremenu prosejte brasno i stavite u jean veci sud predvidjen za mesenje.
Pripremite ostale sastojke da vam budu na dohvat ruke,i dodajite ih u brasno.Znaci prvo kajmak,zatim kiselu pavlaku,i u zavisnosti od masnoce kajmaka mozete dodati i 50g otopljenog margarina,kvasac ,so.Umesite rukama testo.Ne treba da bude premekano kao kada mesite hleb,a ni tvrdo kao testo za rezance,jer ce vam u protivnom i lepinjice ,kada ih ispecete biti tvrde i gnjecave.
Mozete dodati i malo vode ako vam se testo ucini pretvrdo.Stoga vise mesite testo ce biti bolje.
Izradjeno testo ostavite na toplom,prekrijte ga pamucnom krpom i nakon 1h,kada se ono digne,ponovo ga premesite i podelite na dva dela,oblikujte male loptice i rukama pljeskajte sa strana kako bi ste dobili lepinjice.
Namastite pleh za pecenje i pecite ih u predgrejanoj rerni,mozete preko svake lepinjice staviti i malo kajmaka.
Pecite dok ne porumene.
Vojvodjanski kajmak nije toliko poznat kao Srbijanski,tacnije kajmak iz Zlatiborskog okruga.Cesto kada se kaze "kajmak",asocijacija je juzna Srbija.
Nazalost,malo se zna da i Vojvodjani prave fantastican kajmak,koji se meni vise dopada,jer je "light",tacnije nije previse mastan,koliko to moze da bude,u odnosu na druge,zbog drugacijeg nacina ishrane stoke.
* Kajmak koji sam koistila za pravljenje lepinja,je domaci kajmak proizvedan na jednom Vojvodjanskom salasu.*
Нема коментара:
Постави коментар