Kada se spoje kukuruzno brašno i smokve, dobije se tekstura koja škripi pod zubima, ali se topi u srcu. Dodajte malo domaćeg jogurta, i imate doručak koji ne žuri – baš kao ravnica.
Kukuruzno brašno se davnih dana držalo u špajzu u velikoj platnenoj vreći, a kukuruzna palenta se jela uz kiselo mleko. Ovaj kuglof nosi akcenat „rustično i domaće, spojeno sa smokvama“— voćem koje u našim krajevima nije svakodnevno, ali kad se pojavi, donese sa sobom sunce, more i uspomene sa letovanja. Smokve u ovom receptu nisu samo dodatak — one su most između tradicije i savremenosti, između ravnice i obale.
*Takođe napominjem da sam primetila u nekih zadnjih desetak godina, da li zbog velikobrojnosti naših srba koji su se ratnih godina doselili kod nas, da skoro svaka kuća u mom selu ima smokvu i zelenu i crnu, čini mi se da će smokva postati vojvođansko voće zahvaljujući našim novim stanovnicima i hvala im, odlično je 😊
Sastojci:
150g belog brašna
80g kukuruznog mekog brašna
150g putera
350g crnih smokvi
150g šećera
2 jajeta
150g oraha
1 ravna kašičica suvog kvasca
šećer u prahu, so
Priprema:
Kalup za kuglof premažite puterom i preko pospite malo brašna. Smokve isecite na kriške i poređajte na dno kalupa
U činiju za mešenje, pomešajte puter i umutite ih u meki krem. Zatim dodajte žumanca, sitno seckane orahe, kukuruzno brašno i belo brašno pomešano sa kvascem.
Pomešajte sve sastojke, tačnije lagano sjedinite i dodajte preostale smokve isečene na komadiće
Posebno umutite belanca u čvrst sneg i pomešajte sa ovom smesom.
Sipajte u kalup i pecite 60 min na 160 C.





Нема коментара:
Постави коментар