субота, 30. јануар 2016.

Tiramisu Kolač

Nedavno sam u jednoj Tv emisiji gledala kako se pravi Tiramisu, odnosno  kako "treba" da se pravi i kako "ne treba".
Znači sa jedne strane je bio jedan renomirani kivar i  a sa druge jedna slatka "plavuša". Svako je pravio svoj tiramisu, s tim da je kuvarica br.2 tako brljala, mislim ne možete verovati šta je sve radila, da bi uspela da dobije jednu kašu od tiramisua, mislim ne mogu vam opisati-jer je gnjecila u kafi piskote viljuskom, potom to vadila i kašikom lupkala piškotama po kremu itd.
sad pitam se da li to zaista postoji?
Mislim tako baš da  kada nešto pravite sve umažete zbrljate i sve bude tako "bljakic"?

No evo i jednog recepta za tiramisu.
Naravno ovo je jedna srpska verzija bez maskarponea-koji doduse možete praviti i u kucnoj varijanti...sad ima milion recepata za domaci maskarpone.
Ali obzirom da danas jako malo vremena imamo i za neke mnogo važnije stvari.

Potrebno je:
5 svežih vrlo svežih jaja
10 kašika šećera
125 g margarina ili putera
400 ml pavlake-kisele
dva velika pakovanja piškota-4 male kutije
2 dcl hladne skuvane kafe
kakao za pospianje
Priprema:
Žumanca sa šećerom dobro izmešati tačnije umutiti sa varjačom ili kulinarskom žicom.
Zatim dodati margarin.
Sve lepo mikserom na manjem broju sjediniti.
Dodati i pavlaku i izmešati lagano.
Pripremiti vatrostalni sud potom piškote lagano-malo umakati u kafu i poredjati na dno posude.
Preliti sa kremom od pavlake. a potom poredjati još jedan red piškota, pa ponovo preliti kremom.
Ohladiti u frižideru a pre iznosenja psouti kakaom.

2 коментара:

  1. Eh, ti naši domaći kuhari, odakle ih samo izvlače! Svačega se čovjek može nagledati, pa sam i prestala gledati razna natjecanja i slično.:)
    Tiramisu je uvijek divan desert, ja radim s mascarponeom, a najčešće u ljeto jer se mora hladiti, pa osim što je sladak, ujedno je i osvježavajući.

    ОдговориИзбриши