среда, 14. октобар 2015.

Čokoladni mafini Bogatog Ukusa-Menaž

Odrasla sam uz baku-majku(mi u Vojvodini bake zovemo Majka).
A znate kada odrastate uz majke, onda uvek možete da naučite nešto više od one dece koja odrastaju u vrtićima.
Obzirom da majke u glavnom dan provode radeći po kući i kuvajući, i ja sam večito bila ona koja se baki drži uz kecelju i dodaje:.krpu ako se briše prozor, posipam prah šećer na kiflice, okrećem mašinu za orahe dok se melju..ili čistimo jesenje lišće sa  velike avlije, ja malom metlom običnom, majka sa velikom korovačom.

Iako sam mnogo stvari radila sa bakom, najviše se sećam i u najdražoj uspomeni su mi zajednička pripremanja  jela.
Sećam se uglavnom smo pripremale stara jela, jednostavna, potom krofne, usštipke, a onda sam ja počela da donosim recepte i za neke modernije poslastice tipa čizkejk, keksi i mafini i majka je tada rekla:
-pravićemo...sigurno je ukusno.
I pravile smo.
Znate to je plus kada baka voli da se modernizuje i menja a takve su bake bile retkost, moja je uvek isla u korak sa vremenom....
Samo u nekoliko stvari je ostala dosledna i uvek se pridržavala nekih njenih pravila u kuvanju a jedna od tih pravila je bilo:
-uvek menaž-čokolada, jer je bogata ukusom!
I danas kada bake više nema, ja se pridržavam njenog pravila-Uvek menaž.
I kada pročitam neki recept u koji se stavlja čokolada, uvek mi kroz glavu prođe-menaž-jer je bogata ukusom.
Bez šale i jeste.
U suštini kada naviknete godinama da koristite jednu čokoladu kao što je menaž i kada imate toliko poverenja u nju i to:
-zato što je svaka štanglica mera i lako se deli, te pomaže mladima kad treba brzo izmeriti gramažu
-kad uđem u samoposlugu i ugledam 1001 čokoladu za kuvanje-odlučim se uvek za menaž-jer sa njom ne rizikujem
- jer želim kvalitet
-jer se koristi godinama u mojoj porodici
i šta da Vam kažem više....
Osim da podelim sa vama recept za Bogate Čokoladne Menaž Mafine.




Potrebno je:
1 jaje
160g šećera
150ml mleka
1 vanil šećer
200ml jogurta
 1 dcl ulja
300g brašna
 1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa
100g menaž čokolade za kuvanje
malo anisa u prahu


Priprema mafina:
Kada pripremam mafine uvek se pridržavam tkzv podlee na suve mokre sastojke:
Znači ovako.
Jaja umutite u poseban sud kulinarskom žicom, ptom, dodajte jogurt, mleko i otopljenu čokoladu sa uljem.
U dugi sud sjedinite suve sastojke;
Znači brašno, prašak za pecivo, kakaoi vanil šećer te običan kristal šećer.
Polako spajati suve i vlažne sastojke.
Ono čega se ja pridržavam, je da mafine nikada ali baš nikada ne mutim mikserom nego kulinarskom žicom.
Ako ne mate mikser to ne znači da ne treba d aih pravite, možete koristiti mikser ali na maloj brzini.
Potreban vam je i kalup za mafine i korpice.
 Kalupza mafine obložite papirnim korpicama i sipajte smesu ali samo do 2/3 korpica.
Stavite da se peku na 180 C, oko 20-tak minuta, ako je rerna predgrejana.
Videće te i sami da su pečeni kada narastu.
Možete ih ukrasiti šlagom
ili preliti otopljenom menaž čokoladom za kuvanje.
i još:
Da li ste znali o menaž čokoladi?
-Da je nastala 1922. godine, i da je ukus i kvalitet ostao isti...
A znate i sami sa kakvim se sve "čokoladnim tablama " susrećemo na tržištu.
-Da se veoma lako topi i da svaka štanglica prestavlja meru, znate onu situaciju kada na brzinu treba da izmerite 40g čokolade, a vi tada otkinete 4 štanglice...
- da je menaž čokolada čokolada bogata tradicijom- jeste koristile su je naše bake i mame, i znate šta je dobro ne treba menjati, jer uz menaž čokoladu poslastica uvek uspeva, a dobitnu kombinaciju treba čuvati.
Enjoy.








7 коментара:

  1. Menaz cokolada je zaista najbolja, i bez obzira na cenu uvek se odlucim za nju kada hocu da kolac bude uspesan i dobrog ukusa. pozdrav od ane iz Subotice1

    ОдговориИзбриши
  2. menaz cokolada je najbolja!

    ОдговориИзбриши
  3. Fotografije prosto mame!

    ОдговориИзбриши