U mom regionu Bačke za Božić se pravi slatka pogača u koju se metne obavezno parica.
Za one koji prave slanu pogaču, evo jedna fenomenalna Božićna pogača, prava starinska sa mašću.
Hristos se Rodi!!!
Potrebno je:
1kg brašna
1 kvasac
2dcl kiselog mleka ili pavlake
3dcl vode
2 jajeta
100g masti
2 -3 kašikice soli
50g masti ili kašika u vrh puna dve
i još 100g masti za premaz
parica-dinar koji dobro operite četkicom
Od ovih sastojaka zamesiti testo.
Meko ali da se ne lepi za prste.
Ostaviti u posudi prekriveno krpom sat vremena.
Da se udvostruči.
Potom:
Podeliti na 4 lopte- dela-jufke i premesiti.
Pripremiti veći oklrugli pleh i odole ga namazati mašću te ga pobrašnjaviti.
Potom rukama jednu jufku rastegnuti po celom dnu tepsije do samih krajeva ivica tepsije.
Premažite zatim od gore sa mašću, pa onda stavite opet drugu jufku koju ste rukom takodje razvukli.
Tu sad negde po sredini stavite i paricu.
Zatim treću i četvrtu jufku.
Vazno je da izmedju svake kore namažete mast.
Zatim rukama krajeve uvrnite ka unutra i prebacite ono što je bilo gore sada na dno.
Znači prva kora da vam bude na vrhu,
premažite je sa malo masti i vode i pecite na 200C
Takodje moram da naglasim da mi u Vojvodini ovako ne pravimo Česnicu već Božični Kolač.
Vaistinu se rodi!!
ОдговориИзбришиTebi i tvojima srećan i veseo Božić od srca vam želim!!
Sviđa mi se, baš imate lijepih običaja za Božić.
ОдговориИзбришиSretan Božić!
http://www.kurir-info.rs/bozicna-kuhinja-clanak-591001
ОдговориИзбришиSrecan Bozic!
Srećan Božić, draga moja. Nije važno da li je česnica slatka ili slana, važno je ono što ona simbolizuje.
ОдговориИзбришиLijepi običaji i odlična pogača !
ОдговориИзбришиSvako dobro tebi i Tvojima želim !
Pogaca jako lepo izgleda, hvala za slike pripreme!
ОдговориИзбришиJako lijepo izgleda I pravicu je sigurno, a samp me jddna stvar interesuje, kad sav proces slaganja I prevrtanja zavrsi da li treba kao I sve ostaviti da kos nadodje? Da, zaboravih, koliko otprilike treba peci? Hvala. Mila
ОдговориИзбриши