четвртак, 07. јануар 2010.

Božić Vojvodjanska Slatka Česnica i Obredni Hlebovi

Ručak je najsvečaniji trenutak Božića.Ima obredno značeje i za njega se spremaju odredjena jela.
Ovo su samo neka od njih.
Varenik-Prvo jelo koje  svi ukućani  moraju uzeti tri puta pre ručka.
Pravi se od crnog vina,meda i bibera.
Vaznu ulogu ima i u sečenju Božićnog kolača ,a u nekim kućama se Bođićni kolač naseče u kocke i stavi u tanjir pun varenika.




Česnica
Naziv česnice potiče od reči "čest"-deo,sreća.jer se ona sama lomi na delove i svakom se daje po deo po kome se sreća i proriče.
Domaćica je mesi u rano Božićno jutro a u zavisnosti od regiona moze biti 2sadi,te samo sa šećerom i medom ili sa suvim voćem,orasima i šećerom.
U nju se stavlja "parica"dinar ili talir.Verovalo se da novac-parica donosi sreću ne samo onom ko ga nadje  već i samoj kući te su ga domaćini otkupljivali i zadevali na kućnu ikonu.
Ritualno se nekada lomila a danas se seče.



Sastojci:
1 kg tankih kora
 ulje
 mleko
Punjenje:
500 g mlevenih oraha
350 g šećera
300 gsuvog groždja
100 g suvih smokava koje su se posebno po vrlo paprenoj ceni nabavljale tada za česnicu.
Premaz:
 med

Priprema:
Okruglu tepsiju u kojoj će te peći česnicu namazite uljem.Te složite tri kore jednu preko druge stim da svaku poprskate mlekom i uljem.

Na trecu pospete ravnomerno fil od oraha,grozdjica i smokava,zatim poslozite ponovo po tri kore koje isto prskate svaku sa mlekom i uljem.
Tako slazite dokle god imate fila i kora naravno.

Zadnju koru premazemo samo uljem i prekrijemo folijom.
Stavimo cesnicu u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se pece oko 20-25 minuta.
Pred kraj skinuti foliju i ostaviti da se uhvati lepa zlatna boja.
Čim ste je izvadili iz rerne premazite je medom.

Dok slazete cesnicu,negde oko sredine treba staviti u fil paru -dinar koji ste prethodno prokuvali.
Kore za česnicu su se nekada mesile,a od okrajaka se pravio "karavaj" ili " kopito",tako su moji baka i deka nazivali česnicu koja se nosila marvi,tamo lomila i delila da ih ona pojede.





Božićni Kolači-Zakoni-obredni hlebovi.
Ovoga puta neću pisati o velikom Božićnom Kolaču već o zakonima-malim obrednim kolačima.
Prave se uz veliki kolać od istog testa.
ono sto je kod njih vazno to je sam oblik koji ima ritualno,takoreći obredno značenje.
u zavisnosti od regiona prave se sledeći zakoni.
Njiva-Banat
Zdravlje-Bačka-Begeč
Ruka-Šaka-Banat
Volovi-Bačka-Begeč
To su figuralni hlebovi kojima su pripisivana plodotvorna dejstva.

7 коментара:

  1. Super si ovo prikazala i opisala, nisam znala za te običaje. A kruhići i česnica mi odlično izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
  2. Vera,
    many fine traditions,
    I also love them.
    Wonderful things you told and prepared.
    Srećan Božić!

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo, Vera! Lepo je što si omogućila - nekom da sazna nešto novo o Božiću i običajima za ovaj najradosniji praznik, a nekom da se podseti. I sve fotografije su sjajne :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam svima,postovi malo kasne....ali evo ih ipak u ovom mesecu!

    ОдговориИзбриши
  5. Znaš šta ova česnica je kao baklava. Tako je dobra!
    A drago mi je i što sam saznala nešto o božićnim običajima u tvom kraju!

    ОдговориИзбриши