четвртак, 03. јануар 2013.

Astal Kuhinja i Lupo Posudje Kuvaju za Božićne Praznike!!!


Punjene Vojvodjanske krmenadle i Majkin Prženi Kupus
Ovo se tradicionalno jede za Božić

Za Vojvodjansku Punjenu Krmenadlu je potrebno:
2,5kg svonjske krmenadle brz kostiju
300g kobasice domaće
senf
biberkrupnije samleven
so
Priprema:
Meso očistiti ako ima masnoće.
U sredini krmenadle napraviti rupu pomoću deblje drške od varjače.
Otvor treba da bude te veličine spram kobasice, da bi mogla da se provuče.
Kobasicu oprati, osušiti papirnim ubrusom i tanko premazati senfom.
Krmenadlu nafilovati kobasicom.
Spolja je usoliti sa svih strana i posuti biberom.
Tako pripremljeno meso zapeći u Lupo Tiganju na uljuda dobije koricu sa svih strana.
Iz tiganja meso prebaciti u vatrostalni sud ili pleh.
Dodati malo ulja i vode.
Preliti alu folijom.
Peći 60min na 200C.
Petnajst minuta pre kraja pečenja skinuti foliju kako bi krmenadla uspela da se zapeče i od gore i dobije lepu boju.
Meso i kupus sam pekla u Tiganju!

Majkin Pržen Kupus
Uz ovako pripremljene Krmenadle se tradicionalno služi pržen kupus.
Potrebno je:
1kg kiselog kupusa
1 supena kašika masti
1 varjača brašna
1 varjača mlevene aleve paprike
Priprema:
Kupus oprati ali brzo, da mu voda ne izvuče kiselost i slanost.
Takodje kada ga vadite iz bureta dobro ga iscedite.
U većoj lupo šerpi rastopiti mast da bude veoma vruća te opet sa obe ruke cediti kupus i spuštati u umast.
Pri tom paziti da se ne opečete pošto mast prska!
Tako bez ikakve tečnosti samo na vreloj masti pržiti kupus, sve dok on ne počne da se cakli i providi, zatim ga poprašiti brašnom i dobro promešati da se brašno ravnomerno rasporedi.
Sada se mora stalno kupus mešati da ne bi zagoreo.
Kada je masa ujednačena stavlja se aleva paprika.
Promešati dobro.

Za pečenje kobasica i piletine koristila sam pizza pekač

Pošto sam pripremala raznorazna jela.Pekač mi je i više nego dobrodošao kada su u pitanju ovakva velika kulinarska spremanja.
U njemu sam za tili čas, brzo i bezbedno ispekla kobasice i piletinu!

Tuti Fruti Torta i Oblatne sa orasima, plazma keksom i bademima
Moj izbor slatkog za Božić je ovaj.
Torta se ne peče, kao ni oblatne, koje su toliko ukusne i mnogo podsećaju na one bakine.
Tuti Fruti Torta

Torta je radjena od duple mere.Potrebno je za jednu meru:

3 kutije piskota.Ili 1 velika kutija u kojoj ima 4 kutije manje.

1 konzerva od 250g ananasa
500g kiwija
250g margarina
250g šećera u prahu
1/2l mleka
skuvati sa 50g gustina
razno suvo voće-iseckano na sitno
200g seckanih oraha
5dcl slatke pavlake
Fil:
Dobro izmiksati margarin sa šećeromi u to dodavati kašiku po kašiku ,hladne smese mleka i gustina.
Na kraju dodati seckani ananas,seckani kivi, suvo voće i orahe.Sve sjediniti lagano mesajući.
Sok od ananasa koji vam je ostao iz konzerve prelijte u jedan tanjir.
Potom umačite piškotei redjajte na tacnu,uglavnom radim četvrtast oblik.
Od gore staviti fil,pa opet redjati piskote.
Od gore ukrasiti slatkom pavlakom.


Oblatne sa keksom, bademima i orasima
Potrebno je:
1 pakovanje oblatni
3dcl mleka
500g šećera
100g mlevenih oraha
100g mlevenih badema
100g mlevenog plazma keksa
250g margarina
U Lupo šerpu staviti mlek, šećer i iseckan margarin.
Kuvati lagano da se šećer i margarin rastope.
Kada provri, odati samlevene orahe, bademe i plazma keks.
Kada se nadev malo prohladi premazati oblatne.





5 коментара:

  1. Kako sve dobro izgleda. Odlican mi je recept za kupus, nisam ranije probala ovaj nacin.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga moja, biće još postova o kupiusu videćeš da ima milion varijanti za ovo ukusno predjelo ili prilog!

    ОдговориИзбриши
  3. I meni je zapeo za oko ovaj kupus, a i one kobasice. Pekač je multi praktičan, baš mi se sviđa. Sve najbolje ti želim.

    ОдговориИзбриши
  4. sve najbolje u novoj godini i sto vise ovako finih recepepata !!!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Draga, pravila sam ovu tvoju Tuti Fruti tortu za NG, odlica je!Hvala na divnom receptu!

    ОдговориИзбриши