Moja nana,obozava da daje recepte,pogotovo kada su u pitanju peciva ili kiselo testo.
Kada objasnjava kako nesto pravi,ona podrazumeva da se i vi razumete u njene mere:
-pregrst ovoga ili onoga
-šaka suvog groždja
-na vrh noža
-onako ovlaš namazati
-posuti "sadi"
-bogato posuti
-medju prste malo soli
-kažika masti i još malko
I ima tu još.......
svaka mera je u "deka" i frtalj ovoga...
sve se dobro mora namastiti pre pečenja,pa makar mast sve cvrči sa svih strana...:)
E ovaj recept je takav,znači potrebno je:
3 pregršti brašna-pregršt je kada sa obe ruke uzimate brašno
Najbolje da ih izmerite da biste znali koliko mleka da dodate...
jer:
mleka toliko da se zamesi testo ni meko ni tvdo...:)
Pola kvasca
kašikica soli.
Znači izmerite brašno,u malo mlačnog mleka sa sećerom otopiti kvasac.
Kada "proradi",dodati u brašno,a potom mleka,zamesiti testo.
Testo uvek pravim u odnosu brašna i tečnosti 100:90 ili 85.
Zameseno testo ostaviti na toplom,pokriti krpom,"utopliti ga" da se udvostruči.
E sada u zavisnosti koliko bi ste vi hteli "savijka" i koje veličine,testo podelite na toliko obgi-delova.
Napravite od svake loptu i razvučete oklagijom,na debljinu 1cm..
Premazete MALKO ,kajmakom-fotkica br1..
znači uzmete kajmak i predjte skroz preko testa a da nebude debelo.
Od gore usitniti sir..e sada sam ja tu stavila sira po zelji..malo vise.
Uviti i rolnu i od nje napraviti savitak.
Svaki savitak premazati zumancem i posuti makom oli kimom...:)
Peći dok ne po Rumeni...E to najvise volem kada nana kaze:
-Kad porumeni a ti sa dve krpe da se ne ispečeš,uzmi plek i odma izvadi...da se ne prepeku i ne budu tvrde...:)
Nekada nisam razumela žene kada kažu da sve rade odokativno, a za to je potrebno veliko umeće i iskustvo. Kajmak je u našij kuhinji stalno tokom zimskih meseci, pa će recept da ide u folder za sada. Odlično! Još jedna komponenta za recept, NANINA LJUBAV!
ОдговориИзбришиOdličan recept i odlično napisano ! meni se čini da ja niklada ne bih uspjela nešto napraviti odokativnom metodom mjerenja a vrlo često , posebno u Dbk dobijem recept po principu "staviš onako brašna, pa onako šećera" ...., onako ili ovako :) ovo je odlično, kajmak obožavam i savici super izgledaju !!
ОдговориИзбришиRecept me je odusevio, pre svega zbog nacina kako si sve to duhovito i simpaticno predstavila, a i sami "savijci" izgledaju vrlo ukusno, volim svo to fino pecivo gde ruke treba zaposliti sa brasnom i kvascem.;)))
ОдговориИзбришиPrekrasno si ti to nama opisala. Tako je meni moja mama pojašnjavala njene recepte i bilo joj je jako čudno što ja ne znam po tome raditi. Ali, poslije ovoliko staža u kuhanju sada bih razumjela... pa budimo objektivni i ne mora sve biti u bocu točno! Pa to je samo kuhinja!
ОдговориИзбришиVera, sve mi je ovo jako poznato..I moje ucenje mesenja je bilo uz baku i mamu i njihove recepte "od oka"..sve se to dodavalo "po potrebi",cekalo da se testo "digne", peklo do rumene boje itd..Trebalo mi je vremena, a i iskustva,da dostignem njihovo majstorstvo i sad mogu reci: najvise volim da mesim bez vage :)))
ОдговориИзбришиVeliki pozzz za nanu, unuku i slusaj njene savete, zapisuj recepte i obraduj nas nekom lepom pricom i slikom :))
Vera, pa to kad jedes, garantujem da lizes i prste...Pozdrav.
ОдговориИзбришиFotka je fantastična! Što se recepta tiče, teško da ću se usuditi prema ovim mjerama jer mi dizana tijesta nisu jača strana. Posve razumijem tvoju nanu - i moja mama zna većinu odokativno i ne može se načuditi kada netko traži precizne mjere. Ali, ni tada nije priča gotova. Naime, napiše ona mjere i šturi postupak, ali često se ne treba raditi prema postupku jer ona, ustvari, radi sasvim drukčije. Pa se onda čovjek čudi kada dobije nešto sasvim drugo!
ОдговориИзбришиIzgleda bogovski! Verujem i da je ukus takav. Lepi pozdravi!
ОдговориИзбришиe točno tako i moja baka objašnjava, odpočetka sam imala golemih problema s njezinim receptima jer nisam si ih znala pretvoriti u svoje mjere, no iskustvom naučila sam tako da mi sad idu i te njene mjere
ОдговориИзбришиovi savijci jako lijepo izgledaju
Mmmmmm, obožavam takve zalogaje!!! Pojela bih je onako rumenu s ekrana! :)
ОдговориИзбриши