субота, 21. новембар 2009.

Gulaš od vina

Ovaj vinski gulaš je nastao mnogo ranije,tačnije trebao je da bude vezan za post o Danima Vina ili Martinju.
Nažalost tek sada sa zakašnjenjem je ugledao svetlost dana...
Martinje je običaj koji se najčešće praznuje na severu Bačke,tačnije u okolini Subotice.
-Na blagdan sv. Martina (11. novembra) u po nikim vinogradarskim krajevima se slavi mlado vino i taj adet ima naziv ″martinje″. Sam naziv, dakle, je od spomendana sv. Martina.


Najčešće se peče ″martinska guska″, koja pečena dobro pasira nuz novo vino-
više sa info.subotica.
Ja nisam pekla gusku,već sam kuvala ovaj gulaš sa dodatkom belog stonog vina.
Potrebno je:
2-3 veće glavice crnog luka
600g junetine od buta
3-4 češnja belog luka
1 kašikica soli
1 kašika slatke aleve paprike
lovorov list,biber po ukusu
2 dl belog vina,može rizling
mast za dinstanje,voda
Priprema:
Prvo pripremite meso,tako što će te ga iseći na sitne kocke.
Nasecite sitno crni luk a i beli.
Zagrejte mast.
Stavite na nju meso i naseckan luk te promešajte. Dinstajte na laganoj vatri u pokrivenoj posudi da sastojci otpuste svoju tečnost.
Zatim dodajte malo vode te začine.
Dinstajte dok meso ne omekša.
Kada tečnosti ponestane možete meso posuti sa malo brašna i dobro promešajte da se ne stvore grudve,
Dodajte vino.Neka se krčka još par minuta.
Posluziti uz čašu vina i svežu salatu.

11 коментара:

  1. Bas je fino a moze li umesto masti ulje da nebi bilo masno jako. Ima da probam i ja . Veliki pozdrav....

    ОдговориИзбриши
  2. Fino i sočno izgleda, morat ću probati kako je to raditi gulaš s bijelim vinom.

    ОдговориИзбриши
  3. U svakom slučaju dobra klopa, ali onaj koji nije probao preporučujem da obavezno pojede dve-tri porcije.

    ОдговориИзбриши
  4. @Eoc,tank you very much.
    @surac,naravno da može.Ja u većini slučajeva koristim ulje.
    Andrea,jubistasha,Stevo,hvala puno.

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar gulaš, kao što ovaj izgleda, uvijek je dobrodošao na stolu

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Nena,hvala ti na lepim rečima.Kompliment od tako vrsne kuvarice kao što si ti zaista prija!

    ОдговориИзбриши
  7. Thank you di-ani,hvala draga shangri la food.

    ОдговориИзбриши