Dizano testo najčešće se smatra vrlo zahtevnim poduhvatom u kuhinji svake domaćice,priprema se na razne načine i po različitim recepturama.
Ovaj recept je jednostavan i može se pripremiti i bez nekog prethodnog velikog iskustva.
Probajte,nećete se pokajati!
Potrebno je:
Testo
600g brašna
1dcl ulja
1 jaje
30g kvasca
2dcl mleka
1dcl vode
3 kašike šećera
1 kašikica soli
Secerni dodatak:
2 kesice vanil secera
obicnog kristal secera
malo cimeta po zelji
Priprema:
U mlakom mleku sa malo šećera aktivirajte kvasac.
Brašno prosejati te dodati kvasac,staviti ostatak šećera,so,jaje i ulje.Umesiti gipko testo i ostaviti ga preklopljeno krpenom salvetom dok se ne udvostruci.
Podeliti ga na dva dela te razviti pravougaonik debljine 1cm
Iseci trake sirine 4 cm,i vrljajuci je izmedju dlanova uviti u dugacki valjak koji treba da lici na spiralu.
Uplesti dva kraja jedan preko drugog i poloziti u tepsiju.
Premazati umucenom jajetom posuti vanil secerom, zatim kristal secerom i cimetom ako volite.
Ostaviti 15-ak minuta i peci na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
Uuuuuu, kako bih sad komadić uz kavu!
ОдговориИзбришиMameeeeeee :))
Nije baš preporučljivo dolaziti na tvoj blog nekome tko bi rado skinuo kilu-dvije.
ОдговориИзбришиOva me pletenica opodsjeća na djetinjstvo.
Jedozovna Jeka
TandT,hvala cure:)
ОдговориИзбришиJeke,i na tvom krasnom blogu je ista situacija:)))
malo je reći da bi prijala ova pletenica sad uz kavu. Nestala bi u tren.
ОдговориИзбришиSvojim me receptima vraćaš uvijek u djetinjstvo, kao da sam opet u bakinoj ili maminoj kuhinji, uvijek je mirisalo na dizano tijesto.
Draga Dajan,imala sam par kritika na ovaj blog,u smislu da ovo nisu recepti koje bi svako poželeo da pripremi.Slažem se sa tim.Ali moram da naglasim da su ovo zasigurno recepti koji nas vraćaju u detinjstvo.Pa makar i fotkicom:)
ОдговориИзбришиPredivno izgleda i miriši preko monitora! Stvarno si majstorica!
ОдговориИзбришиBaš su lepe, a verujem i da su jako ukusne.
ОдговориИзбришиwow meravigliose queste trecce!!! aspettami che passo a fare colazione domani mattina!! ahahha ciaoooooooooooooooo
ОдговориИзбришиNado,gagić,Federica hvala puno!
ОдговориИзбришиZvuči ukusno, fino i mirišljavo!
ОдговориИзбришиEjjjjjj, ajd da mi pošalješ kilogram-dva!
ОдговориИзбришиSnježo,hvala,Stevo,evo stižu :)
ОдговориИзбришиФантастично предложение!Поздрави и хубава вечер!
ОдговориИзбришиMmmmm...baš divno izgledaju, a tek mogu zamisliti miris.
ОдговориИзбришиHvala draga Selma,Nanita tnx!
ОдговориИзбришиDivne su,Vera!!..znas da ja samo kupim,pa kad vrijeme dode,jedem i ne prestajem..sve zavisi od djece,sto vise traze,ta se hrana vise pravi,a tjesto,posebno ovako mirisno i fino,prolazi uvijek,...!!
ОдговориИзбришиGeni u tebi nose miris ravnice i divnih delicija...Savrseno :D
ОдговориИзбришиPredivno izgleda!! A great recipe!!! Thanks Vera!!
ОдговориИзбришиDelicios!Very nice blog!
ОдговориИзбриши(Turkish food)
Hvala drage moje.Cahide thank you very much!Your blog isgreat too.:)
ОдговориИзбришиVera predivan blog imas!
ОдговориИзбришиrajska kuhinja.
baš su lijepe, naprosto mame da ih se zagrize
ОдговориИзбришиPrekrasne su ove pletenice. Volim inače dizano tijesto i uživam u njegovoj izradi. Prvom prilikom ću i ovo isprobati! :)
ОдговориИзбришиVera,
ОдговориИзбришиthis sweet pletenice looks fantastic -
wonderful shape and flavor.
Greetings and smile, Diana
Prelepe!
ОдговориИзбриши