четвртак, 23. април 2009.

Hristos Voskrese Radost Donese

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik u godini.
To je dan radosti večne, dan kada je Hristos, bezgrešni Sin Božiji i Sin Čovečiji, pobedio smrt.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u Litiju oko crkve. Posle trećeg ophoda staje se pred crkvena vrata. Sveštenik sa krstom, svećom i kadionicom peva tropar Vaskrsa: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova! Otvaraju se dveri i ulazi se u hram gde je uklonjen grob Hristov.
Nastavlja se uskršnje jutrenje posle koga sledi uskrsnja Liturgija.
Na kraju Liturgije svi vernici se pozdravljaju rečima: Hristos vaskrse, i potvrđuju svoju veru sa: Vaistinu vaskrse!
Hrišćanska vera bez Vaskrsenja nema smisla.  
Vaistinu vaskrse!

Vaskrs je Praznik nad praznicima! To je pokretan praznik, koji uvek pada u nedelju, prvu iza punog meseca, posle prolećne ravnodnevnice.

Svečano se praznuje sve do Spasovdana. Vaskrs potvrđuje sve Hristove praznike od Bozića i Bogojavljenja, do Vrbice, Cveti i Velikog petka.

VASKRSNJA POGACA


Potrebno je:

4 komada  jaja
1 solja kiselo mleka
1/2 solje ulje
2 solje brasna
1 kesica kvasca
200-250 gr belog sitnog sira
1/2 kasikice soli ( po zelji)
kim za posipanje


Priprema:

Jaja umutite, dodajte kiselo mleko i ulje.
 Promesajte i dodajte brasno  i kvasac prethodno narastao,I ovo dobro promesajte
Na kraju dodajte izdrobljeni sir( moze biti ovcji,mesan ili kravji po zelji.Oblikujte pogacu.
Stavite da se pece u tepsiju na temperaturu. od 180-200 `C

Od gore premazite jajetom i pospite kim


Farbanje lukovicom
Jedan od najpopularnijih načina farbanja jaja je kuvanje u ljusci od crvenog luka s motivima deteline, lišća, a sve to u starim najlonkama. Možete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u čarapu. Na taj način ćete dobiti lep mermerni izgled. Ukoliko neko jaje naprsne, ništa ne smeta da ga pojedete jer je prirodno ofarbano. Sirće pomaže da jaje bolje primi boju.

Нема коментара:

Постави коментар