понедељак, 19. јануар 2009.

Gulaš-Gulyas

Gulyas-je Madzarski specijalitet,koji se pravi najcesce od govedjeg mesa,sa neizbeznim trojstvom aleva paprika,mast i luk.Najpoznatiji gulas svakako je Sekelji Gulas,u koji se dodaje i kupus ribanac.Pa iako nije vojvodjanski recept,neizostavan je u njenoj kujni,malo "siromasniji",ali i sa obaveznim svinjskim mesom.
Potrebno je:

5-6 vecih glavica crnog luka
2 kasike masti
1kg svinjskog mesa-od buta
1 kasikica aleve paprike
so,biber



Zagrejati mast u serpi ,i u nju dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko.
Meso iseci na krupnije kocke,dodati u serpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Meso i zacine prziti,uz stalno mesanje.Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturi oko 2h.
Znacete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari,a meso postane meko.Kao sto sam napisala,postoje razne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia….Ova verzija je “najprostija”,i moze se posluziti sama,bez dodataka cipkanih rezanaca

Moze se posluziti i uz tursiju,koja po meni "odlicno",prija uz njega.

Нема коментара:

Постави коментар