Kada poželim da napravim nešto slatko i posebno kada gledam nešto preko interneta u glavnom izbor pada na pitu ili kolač sa makom ili štrudlu ali generalno da sastojak bude mak.
U principu ova štrudlica je klasična štrudlica od prhkog testa bez nekih inovacija ali na način kako su naše bake pravile.
Sastojci za testo
200 g brašna
2 žumanceta
100 g masti
2 kašike kiselog mleka
80 g šećera
Prašak za pecivo
Za nadev je potrebno:
300g mlevenog maka
150-200g šećera
3 dcl mleka
Priprema testa:
Za početak prosejte brašno pomešano sa praškom z apecivo, te dodati odmah mast, žumance, kiselo mleko I šečer.
Zamesiti glatko testo da se ne lepi za ruke ali I da ne bude I suviše tvrdo.
Ostaviti ga potom oko pola sata da se testo malo odmori, najbolje na nekom hladnom mestu pa ga podeliti na dva dela Ili celo testo razviti oklagijom u pravougaoni oblik.
Priprema fila:
U šerpi zagrejte mleko I šećer tek toliko da se šečer rastopi pa dodajte mak I dobro poparite.
Mak ravno merno naneti na testo te uviti u valjak i sa jedne I sa druge strane dok se ne sastave valjci u sredini.
Pekla sam na 180C.




Нема коментара:
Постави коментар