уторак, 4. новембар 2025.

Prhke štrudlice sa makom

Kada poželim da napravim nešto slatko i posebno kada gledam nešto preko interneta u glavnom izbor pada na pitu ili kolač sa makom ili štrudlu ali generalno da sastojak bude mak.

U principu ova štrudlica je klasična štrudlica od prhkog testa bez nekih inovacija ali na način kako su naše bake pravile.



Sastojci za testo 

200 g brašna

2 žumanceta

100 g masti 

2 kašike kiselog mleka

80 g šećera


Prašak za pecivo

Za nadev je potrebno:

300g mlevenog maka

150-200g šećera

3 dcl mleka


Priprema testa:

Za početak prosejte brašno pomešano sa praškom z apecivo, te dodati odmah mast, žumance, kiselo mleko  I šečer.

Zamesiti glatko testo da se ne lepi za ruke ali I da ne bude I suviše tvrdo.

Ostaviti ga potom oko pola sata da se testo malo odmori, najbolje na nekom hladnom mestu pa ga podeliti na dva dela Ili celo testo razviti oklagijom u pravougaoni oblik.

Priprema fila:

U šerpi zagrejte mleko I šećer tek toliko da se šečer rastopi pa dodajte mak I dobro poparite.


Mak ravno merno naneti na testo te uviti u valjak i sa jedne I sa druge strane dok se ne sastave valjci u sredini.

Pekla sam na 180C.



Нема коментара:

Постави коментар