понедељак, 6. октобар 2025.

Pet vojvođanskih najukusnijih starih recepata od dizanog testa

Kada kažem najukusnijih možda bih danas mogla dodati i pet recepata  koja su zaboravljena, ili možda i nisu zaboravljena ali se retko prave ili se nema recepta a sećamo ih se iz detinjstva.

Ja sam jedna od onih koja obožava testo i da mesi a bogami i da pojede. Prava Bačkulja. Evo priznajem ja na primer ne znam Koliko da sam sita i najedena  al Štrudlu sa makom bi uvek mogla pojesti-pa parče da.

Možda niste znali ali u vojvodini kod pripreme dizanog testa -tajna  leži u bogatstvu sastojaka, strpljenju u pripremi i nežnosti u obradi.

Testo se mesi s jajima, domaćim mlekom, pravim puterom  ili mašću gde je neophodno, i često s dodatkom kvasca koji se pažljivo "budi" u toplom mleku sa šećerom.

 Ono što ga izdvaja jeste dug proces narastanja – testo se ostavlja da "diše", da se razvije, da postane lagano i vazdušasto, baš kao vojvođanski dani.

Bilo da se pravi za pogače , krofne,  kiflice, buhtle, perece ili svečarske kolače, vojvođansko dizano testo nosi duh zajedništva – jer se najlepše jede u društvu, uz šolju kafe i priču koja se prenosi s kolena na koleno.

1. Noćna Vojvođanska pogača

Iskreno i iz mog sećanja je nastao ovaj odabir I stavljanje ove Pogače na prvo mesto, jer je Kraljica pogača. Moja majka je pravila I za nošenje na podušje a bogami nosily smo I kada je neka Velika svetkovina. Jednostavno za ovu pogaču se može reći I da po sastojcima I po izradi testa I po izgledu spada u daleko visoko kvalitetnu vojvošansku deliciju sa finim ukusom. Pogača je izuzetno Velika I ne znam nikog ko bi spram nje ostao ravnodušan.

Priču, recept I način pripreme možete pročitati ovde:

https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2022/03/nocna-vojvoanska-pogaca.html






2. Bačka Savijača

Potpuno drugačije teksture od prethodne Noćne pogače, često nazivana I Bačka Štrudla, odlična za neke svečanije dane kao što su Crveno slovo ili Nedelja.

Obavezno ali obavezno se pravi I isključivo samo sa  svinjskom mašću, ako želite da je napravite onako kao što se zaista nekad pravila a iskreno mislim da jedino svinjska mast može da joj da tu finoću I mekanu slojevitost.

Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:

https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/04/backa-strudla-savijaca.html





3.  Vojvođanska slatka pogača.


Ukusna, bogata, meka ali za svaki dan. Može da se pravi manja ili veća, zavisi od broja ukućana. Miriši nav anil šećer I masti vam se posle brk, moja omiljena pogača I sada I kada sam bila dete. Nikako je nemojte praviti bez suvog grožša I nemojte se plašiti od njene pripreme, veoma se lako pravi kad se uđe u štos samo je potrebno strpljenja i vremena:

Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:

https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2025/05/vojvoanska-slatka-pogaca.html




4. Točak krofne

Ovde bih izdvojila u moru krofni, šupljih, ovakvih onakvih baš ove Točak krofne, naravno u vojvodini se krofne peku isključivo na masti I iskreno uvek se malo cakle I maste 😊

Ali mi smo navikli I uvek posle vašenja krofni iz šerpe stavimo malo  na ubrus da se upiju.

Dodušej a se sećam da moja Majka nije nikada stavljala krofne na ubrus I tako dalje, I sećam se da su nam se uvek mastila lica, obrazi, prsti ma sve 😊


Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:

https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2024/01/tocak-krofne.html













5. Sejkine Mejkice

I za sam kraj ali ne I da su baš na zadnjem mestu, su ove Mekice, evo I jedan slain receptić. Odlične mini mekikice. Za njih vam treba strpljenja ukoliko hoćete da vam baš budu malene I sve jednake ali za razliku od Mekika I džinovskih langoša ove Mekice su I malko deblje pa sve u svemu vodite računa da se ne prejedete I njih-kao što se mei uvek dešava jer su male pa se čini da nije mnogo😊

Dekorativne, za decu, za doručak za kada se dođe sa njive …

Priču, recept i način pripreme možete pročitati ovde:

https://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2023/02/sejkine-mekice.html





Нема коментара:

Постави коментар