U svetu brzih obroka i egzotičnih recepata, ponekad je pravo osveženje vratiti se klasici. Keleraba, skromno povrće koje često prolazi nezapaženo, u ovom receptu dobija glavnu ulogu. Čušpajz od kelerabe je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na kuhinju naših baka, na toplinu doma. Lagano, hranjivo i savršeno uz komadić kuvanog mesa ili samo krišku domaćeg hleba – ovo jelo zaslužuje da ga ponovno otkrijemo.
Keleraba je zapravo vrsta kupusa, iako svojim izgledom više podseća na korenasto povrće. Bogata je vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, a posebno je cenjena u narodnoj medicini zbog svog blagotvornog delovanja na probavu i imunitet. U nekim delovima Evrope zovu je i "zemaljska jabuka" – zbog blago slatkastog, osvežavajućeg ukusa.
Sastojci:
3 kelerabe
2 mlada crna luka
1 puna kašika brašna,
vezica peršunovog lišća,
2 kašike ulja,
sirće
so i biber po ukusu.
Priprema:
Kelerabe ogulite, operite i narendajte ih na krupnije rende, ili ih iseckajte na manje kockice. Crni luk takođe iseckajte na sitne kockice.
U šerpu sipajte ulje i iseckani luk. Pržite luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte i kelerabu. Posolite, pobiberite i prelijte vodom koliko sve da bude prekriveno. Poklopite i kuvajte (dinstajte) na niskoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok keleraba ne omekša.
U šoljici umešajte vodu u brašno i tu mešavinu sipajte, uz mešanje, u skuvane kelerabe. Ostavite da čušpajz prokuva kako bi se sos dovoljno zgusnuo.
Na kraju kuvanja dodajte iseckan peršunov list i po ukusu zakiselite čušpajz od kelerabe.
Нема коментара:
Постави коментар