Ovu gibanicu zovu još i naopaka gibanica i jedno vreme je prosto preplavila internet, a kako to obično biva.
Mnogo svojatana, a u suštini preuzeta sa
bugarskog „food“ sajta, zaista je
odlična i toplo je preporučujem svima da je
naprave, obzirom da postupak u opšte nije težak i ide malte ne kao za
redovnu gibanicu stim što ne podmazujete tepsiju, a tajna je naravno u postupku okretanja
gibanice natraške-jer se tako i spušta vazduh iste i ona ostaje vazdušasta i
meka.
Sastojci:
500 g
kora za gibanicu
5 jaja
2 čaše
kiselog mleka
1 čaša
jogurta
300 g
sitnog sira
100 ml
ulja
kašičica
soli (po ukusu)
80 g
brašna
1
ravna kašičica sode bikarbone
Priprema gibanice:
Pripremite jedan veći sud u koji će te prvo
staviti isečene kore za gibanicu . onako na trake -šire.
Najbolje je da ih pre sečenja uvijete u rolnu,
odnosno one su već u rolni 😊 ali ja ipak volim malo da ih
odvijem i pogledam da lije sve ok iznutra, i da nisu slepljene.
U suštini važno je da ne budu slepljene i da su razlistane kada ih isečete.
Potom umutiti pet jaja, te dodati kiselo mleko,
ulje i jogurt, pomešajte dobro da se smesa sjedini te dodajte brašno, so ukoliko je potrebno i po želji i sodu bikarbonu
i na samom kraju sitni sir.
Sve dobro sjedinite.
Trake od kora umočite u smesu i dobro sve
sjedinite.
Celu smesu stavite u nepodmazanu tepsiju. Gibanicu
sam pekla na 180C oko 40 minuta.
Pripremite dok se gibanica peče 4 šolje od kafe
kao što možete da vidite na jednoj od fotografija, a na te šolje će te
prevrnuti pečenu gibanicu i ostaviti tako prevrnuto oko 20 minuta.
Po osnovu ovoga će se zadržati vazdušasto
gibanice i ona neće spasti na samom kraju 😊
Нема коментара:
Постави коментар