четвртак, 15. мај 2025.

Naopaka ili Izvrnuta gibanica

 Ovu gibanicu zovu još i  naopaka gibanica i jedno vreme je prosto preplavila internet, a kako to obično biva.



Mnogo svojatana, a u suštini preuzeta sa bugarskog „food“ sajta,  zaista je odlična i toplo je preporučujem svima da je  naprave, obzirom da postupak u opšte nije težak i ide malte ne kao za redovnu gibanicu stim što ne podmazujete tepsiju,   a tajna je naravno u postupku okretanja gibanice natraške-jer se tako i spušta vazduh iste i ona ostaje vazdušasta i meka.

 


Sastojci:

500 g kora za gibanicu

5 jaja

2 čaše kiselog mleka

1 čaša jogurta

300 g sitnog sira

100 ml ulja

kašičica soli (po ukusu)

80 g brašna

1 ravna kašičica sode bikarbone




Priprema gibanice:

Pripremite jedan veći sud u koji će te prvo staviti isečene kore za gibanicu . onako na trake -šire.

Najbolje je da ih pre sečenja uvijete u rolnu, odnosno one su već u rolni 😊 ali ja ipak volim malo da ih odvijem i pogledam da lije sve ok iznutra, i da nisu slepljene.

U suštini važno je da ne budu slepljene  i da su razlistane kada ih isečete.

 

Potom umutiti pet jaja, te dodati kiselo mleko, ulje i jogurt, pomešajte dobro da se smesa sjedini te dodajte brašno, so  ukoliko je potrebno i po želji i sodu bikarbonu i na samom kraju sitni sir.

 


Sve dobro sjedinite.

Trake od kora umočite u smesu i dobro sve sjedinite.

Celu smesu stavite u nepodmazanu tepsiju. Gibanicu sam pekla na 180C oko 40 minuta.

Pripremite dok se gibanica peče 4 šolje od kafe kao što možete da vidite na jednoj od fotografija, a na te šolje će te prevrnuti pečenu gibanicu i ostaviti tako prevrnuto oko 20 minuta.

Po osnovu ovoga će se zadržati vazdušasto gibanice i ona neće spasti na samom kraju 😊

Нема коментара:

Постави коментар