понедељак, 7. април 2025.

Kolač sa grizom i kakaom

Kolač koji je deo svačijeg detinjstva i za koji ste ajde priznajte zaista zaboravili jel da?

Da nema starih maminih svesčica ispisanih sa ovim lepim receptima, teško da bi ih se ko i setio.

Kako su kolači nekada bili ukusni i dobri, pa ajde lepi su i sada ali ovaj kolač počevši od sastojaka, koje imamo svi kod kuće do lakoće pripreme pa do dekorativnosti i naravno-uspe sviam i malim i velikim.

Verujem da je mojoj generaciji koja je pretpostavljam već sa 15 ili 16 godina započela da pravi kolače ovo bio jedan od prvih kolača.




Sastojci za kore:

2 jajeta

200 ml . mleka

1 dcl. ulja

100 g. šećera

200 g. brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike kakao


Za fil od kokosa 

1 l. mleka

1 šolja  od 2dcl šećera

7 kašika griza

200 g. kokosa



Priprema:

Za početak skuvati fil od griza tako što se mleko prvo prokuva a potom doda griz i šećer. Sve lagano mešati na tihoj vatri oko desetak minuta i na samom kraju dodati kokos te ostaviti da se smesa prohladi. Najbolje je upotrebiti mlak fil.

Priprema kore, prvo umutimo mikserom jaja a potom dodajemo jedan po jedan sastojak.

Tepsiju dimenzija 20x22 nauljimo ili premažemo a kako su to naše bake radile-sa mašću i pospemo brašno ili obložimo pak papirom.

Izlijemo pola smese od pripremljene smese za koru i pečemo tačnije zapečemo na 180C oko 10 minuta.

U zavisnosti od rerne najbolje je kada se vidi da se preko nadeva uhvatila korica .

Zatim izvaditi iz rerne i preko te zapečene kore izlijte fil od griza i kokosa, i na samom kraju preliti ostatak smese za koru.

Pekla sam sve na 180C  oko 20 minuta.

Tajna pečenja ovog kolača je umerena temperatura rerne.




Нема коментара:

Постави коментар