Kolač koji je deo svačijeg detinjstva i za koji ste ajde priznajte zaista zaboravili jel da?
Da nema starih maminih svesčica ispisanih sa ovim lepim receptima, teško da bi ih se ko i setio.
Kako su kolači nekada bili ukusni i dobri, pa ajde lepi su i sada ali ovaj kolač počevši od sastojaka, koje imamo svi kod kuće do lakoće pripreme pa do dekorativnosti i naravno-uspe sviam i malim i velikim.
Verujem da je mojoj generaciji koja je pretpostavljam već sa 15 ili 16 godina započela da pravi kolače ovo bio jedan od prvih kolača.
Sastojci za kore:
2 jajeta
200 ml . mleka
1 dcl. ulja
100 g. šećera
200 g. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
Za fil od kokosa
1 l. mleka
1 šolja od 2dcl šećera
7 kašika griza
200 g. kokosa
Priprema:
Za početak skuvati fil od griza tako što se mleko prvo prokuva a potom doda griz i šećer. Sve lagano mešati na tihoj vatri oko desetak minuta i na samom kraju dodati kokos te ostaviti da se smesa prohladi. Najbolje je upotrebiti mlak fil.
Priprema kore, prvo umutimo mikserom jaja a potom dodajemo jedan po jedan sastojak.
Tepsiju dimenzija 20x22 nauljimo ili premažemo a kako su to naše bake radile-sa mašću i pospemo brašno ili obložimo pak papirom.
Izlijemo pola smese od pripremljene smese za koru i pečemo tačnije zapečemo na 180C oko 10 minuta.
U zavisnosti od rerne najbolje je kada se vidi da se preko nadeva uhvatila korica .
Zatim izvaditi iz rerne i preko te zapečene kore izlijte fil od griza i kokosa, i na samom kraju preliti ostatak smese za koru.
Pekla sam sve na 180C oko 20 minuta.
Tajna pečenja ovog kolača je umerena temperatura rerne.
Нема коментара:
Постави коментар