U našoj kući se ranije znalo samo i jedino za jednu vrstu salame-čokoladnu. Znate kako je to bilo nekad u detinjstvu, kupovne stvari se i nisu toliko cenile i gledalo se da se koristi više domaća hrana, pa tako i kod nas.
Nisu se kupovale paštete, salame, ili bilo šta drugo. Nismo smeli čak ni da pomislimo ni poželimo, bože salamu, kada imamo domaći kulen.
Sada tek shvatam da smo se nekada hranili zdravije i kvalitetnije, a jedini slatkiš jedina salama je upravo ova za koju vam i pišem recept-
Čokoladna salama i nije bog zna kakav recept, kakav izum, vrlo lako se sprema i baš zbog te jednostavnosti i veoma lepog ukusa obavezna je za novogodišnju trpezu.
Za čokoladnu salamu Vam je
potrebno:
400g Pionir keksa
100g putera
120g Pionir čokolade
za kuvanje
Do 200g suvog voća, pečenih badema, lešnika i oraha
150g šećera
100g kakaa
100ml mleka
Priprema:
Suvo voće i orašaste plodove
iseći na manje komade.
U vanglu sa keksom dodati
šećer, suvo voće i orašaste polodove i pomešati drvenom varjačom prosto da se
sjedini.
U manju šerpici otopiti
čokoladu sa puterom pa dodati kakao.
Izliti ovu čokoladnu smesu u
keks i dodati 100ml mleka.
Smesu u početku sjedinite
drvenom varjačom a na kraju rukom. Videće te da je dosta čvrsta i da se lepo
oblikuje. .Prebaciti je potom na pak papir i oblikovati salamu, uviti papirom i
još jednom dobro pritisnuti sa svih strana, kako bi se sve lepo sjedinilo. Ostaviti na nekoliko sati u frižideru, zatim skinuti pak papir i posuti
prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар