Kada kažemo jednostavno, ukusno, domaćinski, jeftino, onda sigurno mislimo na ovakve jednostavne pite iz starih dana.
Sve što vam je potrebno su jabuke, šećer i griz.
Nekada su se kore za ovakve pite mesile kod kuće, pa je pita bila još ukusnija.
Nije da ne znam da ih umesim, ali i sa domaćim korama kupljenim na pijaci je pre ukusno, a uštedećete i vreme.
Ponekad se pitam, razvlačili još kore za domaću pitu?
Žao mi je što verovatno vrlo retko možemo da izdvojimo vremena da se pozabavimo starinskim načinom pripreme, ali samo podsećanje na ovu pitu je ipak odlično sećanje na prošle dane, kada su se od jabuka spremale ove jednostavne ukusne poslastice, i što je najva7nije količina je za 10 plus!
500g kora za pitu
1,5 kg jabuka
6 kašika šećera
1 vanil šećer
3 kašike griza
ulje
Kao što sam i ranije pisala, kore kada ih sama u nedostatku vremena ne razvlačim, kupujem na Futoškoj pijaci u Novom Sadu. Za ovu pitu možete kupiti deblje kore.
Jabuke očistim i narendam, iscedim sok iz njih. Ako volite bogat fil možete staviti i više jabuka, zaista ne smeta.
U narendane jabuke stavim šećer, vanila šećer i griz i sve lepo pomešam, te jabuke tako ostavim u vanglici malo da odstoje.
Kore prebrojim, jer mi trebaju po tri za jednu rudu pite.
Prvo stavim jednu koru, nauljim je ravnomerno, na nju stavim drugu , pa opet nauljim i na njih stavim treču.
Na treću koru stavim fil na jednu stranu i sa te strane gde je fil lagano uvijem u rolat.
Uvijem i krajeve unutra rolata.
Postupak ponovim dokle god imam fila i kora.
Kada potrošite sve jabuke, sigurno će vam u toj vangli ostati malo soka. Ja taj sok iskoristim tako što prelijem preko pite.
Zatim pitu isečem nožem na valjčiće.
Pečem na 180C dok ne promeni.
Moja preporuka je naravno da je pravite sa što više fila od jabuka jer će biti sočnija.
Нема коментара:
Постави коментар