понедељак, 6. јун 2022.

Pletenica sa jabukama

Štrudla da se o njoj -samo pripoveda, a nekada se mnogo toga lepog pripovedalo, a danas se ta stara vremena spominju kroz setu. 
Jutros kada sam ustala, i kada sam pogledala u svoju kapiju i već "zabodene" novine-Dnevnik,  pomislila sam kako sam srećna jer se u mom selu još uvek Dnevnik, nosi po kućama.

Naša tetka Milka "novinarka" kako je svi u selu zovemo, porani, i svojim biciklom donese nove vesti pravo pred vrata. 

Možda nije danas ni nužno da pročitamo baš sve vesti, jer imamo i internet  i svakojake dobre i loše izvore, ali taj osećaj da se novine koje mirišu na štampariju  drže u rukama je nešto o čemu ćemo moći jednog dana samo da pripovedamo, i da,  naša deca i unuci nam neće verovati.
Novine zabodene u kapiju, neće moći ni da zamisle.

Možda je glupo da vam kažem i ovo, ali moja mama koja je već u poodmaklim godinama, najviše voli da čita onaj zadnji deo-znate već koji Čitulje.
Jutros je rekla:
-Dobro je, nema mojih drugara iz škole.



Dobro je da je tako.

A onda se prisetila školskih dana i počela o njima da pripoveda.
Ta magična reč-Pripoveda, se ne koristi više, jer vreme koje provodimo zajedno je retko ima ga jako malo, a kada se vidimo, ne znam da li pripovedamo ili samo projurimo jedni pored drugih.

Ovu pletenicu sa jabukama vam dajem od srca, da je napravite i da o njoj samo pripovedate. Testo je poput onog za štrudlu, ali jabuke daju takvu sočnu  i ukusnu aromu da sam je ja prvo onako, kao prava reduša koja proba okrajak, isekla malte ne onako vruću skoro do pola.



Za testo Vam je potrebno:
600g brašna
100g putera
250ml mleka
1 jaje
3 kašike šećera
20g svežeg kvasca
2 kašike ulja
naribana korica od jednog limuna
Punjenje:
2 kg jabuka
8 kašika šećera
1 kašika griza
Priprema:
ja uvek kada radim sa jabukama prvo napravim fil. Narendam jabuke i dodam šećer. Pomešam ih sa  grizom i ostavim nekih 20 minuta da sve lepo upije i omekani. Ako jabuke puste mnogo soka, ja ih iscedim ali ne preterujte jer treba da bude sočno.
Ko voli može dodati i cimet.



Priprema testa:

U 100 ml mleka rastopiti kvasac sa kašikom šećera, kada zapeni od sastojaka za testo umesiti-rukom  mekano testo. Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruči.

Sad kada se testo udvostručilo podeliti ga na dva dela. Premesiti i  oklagijom razvući u pravougaonik.

Ovako razvučeno testo sa leve i sa  desne strane oštrim nožem iseći na trake širine 1 cm, ali ostaviti dovoljno mesta u sredini kako bi ste stavili fil.
Fil od jabuka podelite na dva dela i stavite deo u sredinu testa.
Krakove koje ste napravili nožem prebacujte unakrsno -pletite jedan preko drugog.
Prikaz pripreme svakako imate u foto kolažu ako su vam moje reči nejasne :) 
Ja pletem na stolu pa onda prebacim u pleh koji sam obložila pek papirom
Možda bi  bilo bolje da pletete u plehu jer treba malo veštine da prenesete, a da vam se ne pokida pletenica
Kada sve završite ove pletenice ostavite da kisnu još nekih 15 minuta.
Pecite na 180C oko 40 minuta.
Na samom kraju pospite prah šećerom.


i uživajte i pripovedajte...






1 коментар: