Obično kada se kaže štrudla, svi istog momenta pomislimo samo na jednu štrudlu, i to većina na onu sa makom, a onaj manji procenat na onu sa orasima.
Štrudla može biti i sa pekmezom, čokoladom, višnjama, ma sa čime god hoćete.
Veoma često se sprema i sa jabukaa, ovo je bila idealna prilika da se potroše Jabuke petrovače, koje posebnu slast onako malene crvene daju u kolačima, jer em što su prve, em sočne su i vodenaste što je za štrudlu recimo veoma važno.
500g brašna
kašikica šećera
pola kocke kvasca
1 jaje
1 žumance
100g otopljenog margarina
200ml mlakog mleka
narendana korica limuna
Za nadev
oko 1kg naribanih jabuka
3 -5kašika griza
100-200g šećera
cimet
suvo grožđe
vanil šećer
Priprema:
u 100ml mlakog mleka rastopiti šećer i kvasac. Kada se zapeni pomešati sa svim sastojcima i umesiti meko testo. Uvek kada pravim štrudlu u testo dodam i rendanu koricu linuna,
Testo oblikovati u jufku i prekriti čistom krpom da se odmori i naraste barem sat vremena.
Kada se testo udvostručilo, podelite ga na dva dela.
Svaki deo ponovo premesite i rastanjite oklagijom u pravougaonik, što tanje možete, tačnije da testo ne bude deblje od 1 cm.
Preko testa premazati fil.
Urolati štrudlu i ceo postupak ponoviti i sa drugim delom testa.
Poređati štrudle u pleh i premazati ih umućenim belancetom.
Ja štrudle i viljuškom malo izbockma da ne pucaju po sredini od pečenja.
Možete od gore narendati i oko 50g margarina.
Ostavite da od stoje još nekih 30 minuta
Rernu zagrejati i štrudle peći na 180C oko 40 minuta.
Izvinite a da li jabukr dinstati ili ne. Kazete premazati filom pa nije jasno. Hvala
ОдговориИзбришиNe, nedinstati, samo izrendati, premazati tačnije poslagati izrendane jabuke
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиU sastojcima je 200ml mleka a u izradi 100ml. Koliko ide mleka u testo?
ОдговориИзбришиJa sam stavila 200 ml mleka u testo, to je taman za tu kolicinu brasna.
ОдговориИзбришиMene interesuje dali jabuje se mogu ispeci ako nusu dinstane ..
ОдговориИзбришиA gdje pise kako se pece? 😅
ОдговориИзбриши