Kada pravim knedle od šljiva ili sa bilo čime drugim obavezno ostavim malo testa i za Šufnudle.
E sad svi se uvek pitaju šta su šufnudle, ali sigurno ste ih svi i pravili i jeli samo sa drugačjim nadimkom, nzivom. Ma ima svakakvih naziva.
Svakako najlepše su one naturalne šufnudle, tu mislim samo prezla šećer, ali ponekad treba mao i promeniti ako na primer ukućeni vole cimet ili suvo voče, kao što je sada bio slučaj.
Tako da su ove Šufnudle pune cimeta, vanile i suvog grožđa sa ukusom ruma.
Za testo:
500g krompira
ili veća količina pire krompira koja vam je ostala.
Krompir
barim na taj način što ga očistim i isečem na manje kocke stavim u šerpu
sa vodom, i on bude vrlo mek i skuvan za već 20tak minuta.
Procedim ga.
Još onako vruć dodam kašiku maslaca ili margarina.
I sa spravom za pire krompir ga dobro izgnječim.
Znači dobijem fini pire bez grudvica plus dodam malo soli...pola kašikice..:)
Potom vodu sipam u jednu veću šerpu i stavim na šporet da se kuva...dotle ja...
Stavim u pire krompir 2 cela jajeta
i dobro promešam kulinarskom žicom.
Potom kada se sve lepo sjedinilo dodam brašno.
Koliko..neznam...izmedju 100 i 200g.
Dodajem polako, tačnije sipam i drugom rukom mesim.
Testo treba da bude Srednje tvrdoće:
Znači ni tvrdo kao kamen ni meko da se lepi...
Kuvanje, oblikovanje i mirisni omotač.Oblikujem šufnudle, kao male deblje crviće veličine prsta.
Vodu koju imam u šerpi i koja je provrila utišam i stavljam jednu po jednu šufnudlu da se kuva. Kada na laganoj vatri naravno isplivaju jedna po jedna vadim ih mrežicom i uvaljam u već spremno.
U tiganj stavim prezle, šećer kristal, kašiku cimeta.
Sve lepo onako na laganoj vatri malo propržim i na kraju dodam suvo groždje.
Suvo grožđe možete držati par sati u rumu.
Znači šufnuflr tako vruće umešajte u prezlu koju smo savršeno mirisno osvežili i jedite....yea!!!
Moje milo jelo iz detinjstva.Naravno bez ruma
ОдговориИзбриши