Baklavu koja je pred vama sam pravila milion i više puta. Zaista je to ona prava baklava koja će se svima svideti.
Orasi, limun, sirup sa malo mirisa vanile.
Recept sam naravno pronašla kod naše Minjončice na njenom sajtu La Cusina Creativa.
( tamo možete da nađete još milion dobrih proverenih recepata, divnih fotografija, pedantnih jela.)
Za baklavu je potrebno:
Potrebno je:
500g tankih kora
150g mlevenih oraha
150g seckanih oraha
200g maslaca
50g suvog grožđa
Za sirup: 500g šećera
1/2l vode
1 limun
Priprema:
Pre svega napravite sirup. Stavite šećer i vodu u šerpu i kuvajte da provri. Na kraju u sirup stavite limun koji ste iseki na tanke kolutiće.
Ostavite da se ohladi.
maslac rastopite takođe na laganoj vatri i pleh koji ste pripremili za baklavu premažite . Zatim na dno stavite tri kore svaku premažite takođe maslacom.
Orahe mlevene i seckane sa suvim grožđem pomešajte i pospite preko te tri kore.
Ne sve orahe jedan deo.
potom preko toga stavite tri kore ponovo svaku premažite rastopljenim maslacom i od gore na njih opet pospite orahe.
Pa tako ponavljajte dok sve ne utrošite.
Kada sav materijal iskoristite oštrim nožem isecite baklavu na željenu veličinu možete i na manje kocke ili rombove.
Pecite na 180C oko 40 minuta.
Kada baklava dobije zlatno žutu boju prelijte je još tako vruću sa ohlađenim sirupom.
Sačekajte par sati da upije sirup.
ja uvek pravim dan ranije i stavim kada se ohladi u frižider da prenoći.
Ono što ovaoj baklavi takođe daje na kvalitetu je da ako je držite u frižiferu možete da imate nešto slatko i par dana duže.
Нема коментара:
Постави коментар