Ja sam uvek bila od onih koji će Vam prvi reći " torta bez kora?" " ne nikako". Kakva je to torta ako u nju ne idu barem deset jaja?.
Ja se sećam onih starih dana kada su se pravile "prave" torte, pripreme su išče dan dva ranije. kore su se pekle dan ranije, filovalo se pažljivo i trebalo je da imate neko predznanje da napravite fil koji se ne izliva jel tako?
E pa ako budete pravili nećete imati tu čast da je pripremate dva dana, nego samo nekoliko minuta.
To naravno ne znači da je torta ne ukusna, naprotiv izuzetna je.
Ohladite je u frižiferu, brzo je napravite i zasladite se u ove letnje dane.
Potrebno je:
1l i 200ml mleka
250 g šećera
3 kesice želatina od po 30g
700ml slatke pavlake
200g naplitanki-najbolje čokoladnih ili sa lešnikom
100g pečenih lešnika
100ml vode
Priprema:
Želatin svaku kesicu rastvoriti sa vodom-4 jelovne kašike hladne vode, tako da nabubri.
Mleko staviti zajedno sa šećerom u lonac i prokuvati. Kada provri skloniti sa šporeta.
Masu sa želatinom istresti u vrelo mleko i pomešati da se lepo otopi.
Potom kada sve dobro izmešate ostaviti da se ohladi najbolje u frižider.
Posle sat dva masa će biti gusta npr nešto gušća od jogurta.
Zatim umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa smesom od želatina i mleka
Dok vam se mleko sa želatinom hladi damleti napolitanke i lešnik i pomešati .
U kalup sa štipaljkom promera 24 cm, na samo dno staviti pomešanu smesu od samlevenih napolitanki i lešnika.
Zatim smesu podeliti na tri dela i jedan deo odma preliti na dno pa opet staviti smesu od napolitanki pa smesu od mleka, i tako dok sve lepo ne poslažete.
Staviti gotovu tortu da se dobro ohladi u frižideru barem tri sata.
Skinuti štipaljku.
Tortu možete ostaviti i glat, bez ukrasa.
ja sam ukrasila u prletnjesm stilu.
Zeleni kokos koji podseća na travu i venčići od čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар