Moja novogodišnja kolekcija slatkiša.
Prvo sam se odlučila za Rafaelo tortu koju sam videla na blogu Tristo čuda, jako je ukusna neobična, prelepe kreme...
Za kore vam je potrebno:
6 belanaca,
130 g šećera
- 6 kasika brasna,
- 130 g kokosa i
- 1 kasika praska za pecivo
prvo umutiti mikserom belanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo.
Okrugli pleh obložiti pek papirom izliti smesu i peći na 160C.
pečenu koru kada se ohladi iseći tj preseći na dva dela.
Za premazje potrebno:
260 ml slatke pavlake za kuvanje,
220 g bele čokolade i
130 g oljustenih mlevenih badema, ja sam stavila ne oljuštene, islreno nisam imala blanširanih ali me je i mrzilo da ih blanširam, jer sam sve pravila što bi se reklo u "pet do dvanajst"
priprema:
slatku pavlaku staviti u serpicu i grejati, kada je vrela-dosla malte me do ključanja, staviti u nju belu čokoladu i mlevene badenme.
Dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mleka,
80 g šecera,
1 puding od vanile,
6 žumanaca,
70 g putera i
- 250 g slatke pavlake za slag.
Priprema kreme:
Mleko sa šećerom ugrejati a odvojiti manju količinu npr 1dcl i pomešati sa pudingom i žumancima, apotom ukuvati u preostalo mleko.
Mešati dok se ne zgusne a potom malo rashladiti te u mlak krenm dodati puter.
Potom celu kremu dobro rashladiti da možete u nju umešatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati:
kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem.
Rafaelo kuglice
Odličan ukras za Rafaelo Tortu
Sastojci:
400 g mleka u prahu
400 g šećera u prahu
250 g margarina
75 ml mleka
250 g kokosovog brašna
celi lešnici
Priprema:
Za pocetak pomesati mleko u prahu,zatim secer,margarin i 200g kokosa.
Postepeno dodavati mleko,dok ne dobijete masu koja vam se cini dobra za oblikovanje.
Najbolje je pre oblikovanja masu staviti u frizider da odstoji i stegne se.
Praviti kuglice i uvaljati ih u preostali kokos.
U sredinu svake,staviti peceni lesnik.
Bela Pita
Fina, meka starinska pita i nadasve izdašna, pravila sam je po receptu sa Brankinog bloga-Dvi ribe, dvi krumpira...
Za kore je potrebno:
1 jaje i 2 žumanca
140g masti
300g šećera
6 kašika mleka
560g brašna
1 prašak za pecivo
Priprema kore-kao na fotogarafijama pripreme.
Umesiti testo od ovih sastojaka, testo treba da bude meko, ne previše tvrdo, ali i ne da se lepi za prste. Glatko.
Podeliti na četiri dela, i potom svaku loptu razviti na poledjini pleha.
Peći kratko svaku koricu-par minuta, jerkorice treba da ostaju bele.
foto priprema.
Za fil:
1l mleka
6 kašika šećera
sok od jednog limuna
200g maslaca
200g šećera.malo sam smanjila šećer i maslac u odnosu na izvorni recept.
priprema:
Ukuvati mleko i odvojiti 1dcl u kojem će te razmutiti brašno.
kada mleko provri ukuvati brašno i dobićete gustu smesu.
Ostaviti da se ohladi.
Kada se ova smesa ohladi umutiti margarin sa šečerom i dodavati polako sa smesom od brašna.
na kraju dodati sok od limuna.
Filovati kore.
Pita je najbolja kada odstoji jedan dan i kada se sve lepo prožme.
Sve je bijelo, sve je bijelo, još samo fali snijeg ...
ОдговориИзбришиNe mogu se odlučiti šta bolje izgleda, sve djeluje jako ukusno i teško bih se odlučila što prvo probati.
Sve izgleda jako fino i ukusno.
ОдговориИзбришиKolekcija je vrhunska kao i sve na blogu. Svaka cast!
ОдговориИзбришиSRETNA NOVA GODINA!!! Nejasno mi je kod rafaelo torte da li se u koru u bjelanca umuti i onih 6 žumanaca.Hvala na odgovoru.
ОдговориИзбришиČitajte razumljivo i videćete da belanca idu u belu koru, a žumanca u fil.
ИзбришиKoliko brasno u fil za belu pitu? Hvala
ОдговориИзбришиRecept za rafaelo tortu je vrhunski. Torta je super. Ja sam je pravila cetvrtastu u plehu od sporeta pa sam koru podelila na tri dela. Hvala na divnom i originalnom receptu.
ОдговориИзбришиPiše da se u umućena belanca dodaju i žumanca a posle u fil ide opet 6 žumanaca. Verovatno se provukla greškica za koru. Nije strašno za iskusne ali za početnike može biti zbunjujuće :)
ОдговориИзбришиКолико брашна треба за фил за белу питу?
ОдговориИзбриши