Leta su nam postala pretopla, ne sećam se da su kada sam bila dete leta bila toliko žarka, teška.
Kao dete obično sam leta provodila kod dede na salašu i kupala se u obližnjem kanalu DTD, iskreno danas sumnjam da bih se to usudila.
Zime su pak sa druge strane postale blage i takođe varljive.
Nekada su bile pune snega i veoma hladne.
Ne sećam se da je nekad bilo toliko prehlada, virusa i raznih drugih novih bolesti. Za neke sada prvi put čujem.
Svi smo u strepnji kada neko kine ili zakašlje.
Kakva grozota.
Čorbice smo uglavnom kuvali zimi da nas ugreju, sada je februar izuzetno topao i mogao bi se jesti sladoled:)
Leti takođe prija čorbica, kažu da kada su jake vrućine i treba jesti nešto toplo.
Ovaj recept iz tog razloga sačuvajte, čorbica za celu godinu.
Sastojci
1 glavica crnog luka
1-2 kašike ulja
300g teletine
2 šargarepe
1 peršun
1 tikvica
2l vode
So, beli biber, začini po želji
2 kašike brašna
Priprema:
Prvo sitno iseckati luk i u šerpicu ili lonac u kojima će te kuvati čorbu propržiti ga na ulju.
Potom dodati sitno iseckano meso, sitno iseckano povrće-može i bilo koje drugo povrće po vašoj želji.
Sve peći na blagoj vatrici dok meso lepo ne po beli sa svih strana. Nakon toga naliti vode malo u sud tako da je ima malo više barem 2cm od sastojaka, i sve kuvati na laganoj vatri oko 1h.
Potom dodati još vode, a zatim i so, biber i ostale začine.
Na kraju razmutiti 2 kašike brašna sa malo vode i sipati u čorbu, tada pustiti da još malo provri i služiti toplu!
Baš mi je žao zbog prehlade :-( Jeste, vala, ovo leto je pravi užas, ali dobro je ako bar osećaš ukuse, čim se razbolim meni se to zatvori pa ne mogu ni da jedem, a šteta da čovek ne oseti ovakvu čorbicu :-)
ОдговориИзбришиBolonjez mi je najdraži sos za testeninu, a mafini su mi najbolji kad su čokoladni. :-) Sve po meri.:-)
Pozdrav i brzo ozdravljenje :-).
Zelim ti brz oporavak i da nam se sto pre vratis u formu, a rucak je za 10+!:)))
ОдговориИзбриши