GOJI - Lekovito super voće
Godinama unazad ova biljka osvaja Ameriku i Evropu i koristi se kako u ishrani tako i u medicini zbog svojih neverovatnih sastojaka.
Goji sadrži najviše antioksidanata od svih biljaka.
Radi poređenja: u 100 grama goji bobica ima fantastičnih 25.300 jedinica antioksidanata, što je četiri puta više od šljive i 2,5 puta više od nara.
100 grama goji bobica sadrži:
· 370 kalorija
· 21 mineral = cink, selen, kalcijum, kalijum ...
· 18 amino kiselina od ukupno 20 koje se koriste u čovekovom organizmu
· 8 polisaharida i 6 monosaharida
· 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K)
· 5 karotenoida uključujući beta karoten , zeksantin , lutein , likopen i kriptoksantin
· linolnu i alfa-linolensku kiselinu , beta-sitosterol
- Zbog veoma velikog izvora gvožđa , kao i vitamina C , može se koristiti kao suplement za lečenje blažih oblika anemije.
- Visoka koncentracija selena ,vitamina C i karotenoida mu daje fantastična antioksidantna svojstva.
- Polisaharidi omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva , pospešuju apsorpciju minerala , stabilišu nivo šećera u krvi , stimulišu funkcije imunog aparata.
- Zbog svojih lekovitih sastojaka dobar je za vid,
- Smiruje nervozu, a pospešuje i pamćenje,
- Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka,
- Dobar je za srce i kod povišenog krvnog pritiska,
- Može se koristiti za lečenje impotencije i uvećane prostate,
- Može se korisiti i za mršavljenje, i jačanje metabolizma.
Dnevna (preporučena doza) je 10 do 30 g, da bi se postigao željeni rezultat.
Kao i kod većine prirodnih preparata, nema mogućnosti od predoziranja, mada doze preko 100 grama dnevno nisu preporučljive.
Voće je uvezeno iz Kineske provincije Ninxia u kojoj se Goji uzgaja hiljadama godina. Ovaj deo Kine se i naziva zemlja Goji-a. Voće se zbog oksidacije ne bere već se na poseban način trese i suši u najsavremenijim susarama sa kontroisanim uslovim da bi zadržalo što više korisnih sastojaka.
Utiču na dobro raspoloženje, daju telu snagu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dug i zdrav život.
Vanila Keks sa Goji Bobicama
Potrebno je:
125 g margarina
125g brašna
50g praška za puding vanila
50g šećera u prahu
1 kesica goji bobica
Goji bobice stavite u jedan sud i sipajte 1dcl vode kako bi nabubrile.
Margarin isecite na kocke.
Sve stavite u sud i izmešajte glatko testo.
Bobice pre stavljanja u testo dobro ocedite.
Testo ostavite 1h da se odmori najbolje u frizideru.
Potom pleh obložite pek papirom.
Rernu pregrejte.
Rukama pravite kuglice i redjajte u pleh.
Pecite 10 tak minuta!
Enjoy!
Tri čitateljke bloga Astal Kuhinja Ravnice i Čitateljki Fan stranice Astal Kuhinja.
Alimenta i astal Poklanjaju Goji Bobice!!!
Dovoljno je samo da ostavite komentar!!!
Sretno!!!!!
Srecna nova 2013 god
ОдговориИзбришиbobice su super!!!
ОдговориИзбришиCula sam za goji bobice ali ih nisam probala!!!
ОдговориИзбришиHvala vam samo bih evo malo dodala yaza anonimne, da ostave barem ime prezime, mail..kako bi ih mogla indentifikovati...
ОдговориИзбришиIskreno prvi put cujem za ove bobice ali s obzirom da znam za Alimentu lako cemo doci do njih i probati to cudotvorno voce lepe boje!
ОдговориИзбришиPrvi put ih vidim i verujem da je keks posebnog ukusa :)
ОдговориИзбришиNADAM SE DA GOJI NE GOJI :))))))))))))))))))))))))))
ОдговориИзбришиProbala sam kremu za lice od goji bobica, ali nisam znala da su i jestive. Ako su tako zdrave sigurno ih vredi probati.
ОдговориИзбришиbaš lepi keksići. Nisam nikada jela goji bobice i sad si me baš zaintrigirala. Moram da probam.
ОдговориИзбришиZa Goji bobice i njihova dobra svojstva sam čula , ali nisam ih još probala. Ovako u keksićima mi odlično zvuče i keksići su baš krasni !
ОдговориИзбришиKoristim ih i iako su skupe vrlo su lekovite!!!
ОдговориИзбришиCula sam , ali nisam znala da se i u Srbiji prodaju.....volela bih da ih probam!!!!!
ОдговориИзбришиSrecno u Novoj 2013. godini!!!!!