уторак, 3. јул 2012.

Špric krofne

Znam da su mnoge od vas zbog ovih letnjih vrućina Zaključale kuhinju, i bacile se na sirovo voće. E pa i ja sam...ali danas su mi se tako jele ove špric krofne, i uprkos činjenici da mi u zadnje vreme mnogi kažu "Ala si smršala" a zahvaljujući klima uređaju danas sam ih i pravila.
Iskreno sva priprema i pečenje spadaju u 60 minuta.

Potrebno je:
0,5l mleka
0,5 l brašna
prstohvat soli
prstohvat šećera
 2 cela jajeta
2 žumanca
ulje za pečenje
prah šećer oko 100g za valjanje krofni
špric sa reckavim otvorom
Mleko stavite u sud a potom i na vatru. Dodate u njega  prstohvat šećera i prstohvat soli.
Kada provri zakuvajte brašno.
Ja ga dodajem malo po malo. U početku mešam kulinarskom žicom a na kraju varjačom.
Brašno mešajte na laganoj vatri dok se ne napravi jedna čvrst alopta odnosno kada se sve lepo odvoji od šerpe.
Ostavite da se ohladi.
Potom u ohladjenu smesu dodajte dva cela jajeta i dva žumanca.
Ja sve lepo izmiksujem mikserom da bude glatko.
Ulje stavite u šerpu i kada se zagreje špricom u njega istiskujte krofne.
Pečete prvo sa jedne strane a kada porumeni ta strana okrenete na drugu.
Špric krofne vadite na ubrus a potom uvaljate u prah šećer.
Dobar stari provereni recept!!!
Enjoy!!!

10 коментара:

  1. Ja ti Verice patim na posude, žlice, vilice, tave, lonce i tako dalje, šeflje i tanjure..ovaj tvoj starinski tanjur me podsjeća na djetinjstvo, baš je predivan..

    ОдговориИзбриши
  2. Moram priznati da mi se ovih dana ne jedu baš nikakvi kolači - odmah mi je toplije čim nešto pojedem. Kako klimu nemam, kuham samo ono što ne zahtijeva puno posla u kuhinji i to radim kasno na večer (uvijek kuham za drugi dan da dečki jedu u pristojno vrijeme). A zatim, za ovako kuhano-pečeno tijesto pravi sam dibidus i jednostavno se ne bih usudila, a sigurna sam da mi ne bi ispale ovako krasne.

    ОдговориИзбриши
  3. I meni je čim pojedem nešto, odmah toplije, baš kao što kaže Laka kuharica i uglavnom smo na lubenici, salatama i zelenom čaju, ali to ne znači da mi se po glavi ne mota i drugo i to baš k'o za vraga pržena jela. :(
    Tebi svaka čast kad ti se dalo ovo raditi, tako zavodljivo izgledaju, a ja daleko ..... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako mi lijepo i dobro izgledaju ove krofnice, a moram priznati da se i meni usprkos vrućinama često jede nešto ovako. Svaka ti čast što si uz sve odlične recepte koje imaš i pripremaš uspjela i smršaviti.

    ОдговориИзбриши
  5. I ja sam jučer imala egzibizije u kuhinji jer mi se baš jela pita od čokolade. Krafnice super izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  6. Divno izgledaju. Ja ih često pravim, ali uvek imam isti problem, sa jedne strane uvek puknu i tu naraste "stomak". Imaš li neki savet po pitanju toga? Volela bih da mi budu tako ravne kao tvoje.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман10. јул 2019. 10:30

    A koliko je pola litra brašna u gramina?

    ОдговориИзбриши