субота, 28. јул 2012.

Ekleri -Čokoladni

Već duže vreme planiram da pravim ove eklere ali nikako da ugrabim malo više vremena od pola sata. A za 30 minuta ne može se bog zna šta napraviti.
Moram takodje naglasiti da sam kremu totalno izmenila jer ja leti ne koristim sveža jaja. Šta je sigurno sigurno.

Za ekler testo:
2,5dcl vode
 160g brašna
3 jajeta
prstohvat soli
120g margarina
pek papir
Priprema:
Rernu uključite da se greje na 220C. Tepsiju obložite pek papirom.
U manju šerpu stavite vodu i margarin te kuvajte.
Kada provri dodajte polako brašno. Ja mešam tada dobro kulinarskom žicom.
Ostavite da se prohladi pa dodajte jaje, jedno po jedno.
Najbolje da na kraju sve mikserom lepo sjedinite. Tako neće biti grudvica.
Špric sa nastavkom za tulumbe punite ovom smesom i potom išpricavajte na pek papir veličine od 2 cm širine a 8 cm duđine eklere.
Pecite na 200C oko 15-20 minuta.

Krema:
5dcl mleka
 2praška za puding sa ukusom čokolade
100g margarina
100g čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
Mleko stavite u šerpu da provri. S tim što ste 1dcl ostavili za pripremu pudinga.
Kada provri zakuvajte puding.
Puding će se uskoro vrlo zgusnuti i tada skinite sa vatre i dodajte čokoladu isečenu na kocke i margarin.
Sve lepo mešajte da se otopi.
Možete dodati ako ste ljubitelj i kašikicu ruma.
Za glazuru:
otopiti 100g čokolade sa 1 kašikom ulja ili samo ih preliti čokoladnim prelivom.
Enjoy!!

9 коментара:

  1. Obožavam eklere, a tvoji izgledaju odlično!

    ОдговориИзбриши
  2. Rado bih sada uzela jedan s fotografije :)

    ОдговориИзбриши
  3. šteta što ne volim ovo tijesto, jer su krasni pogotovo s čokoladom

    ОдговориИзбриши
  4. Rado bih probala jedan, odmah i sad, mljac!:)

    ОдговориИзбриши
  5. U, što su ti dobri ispali. Mi ih često kupujemo gotove u Francuskoj, oni iz samoposluge koštaju euro komad, što je po mom mišljenju preskupo (jer iako su ekleri veoma ukusni, u njih ne idu nikakvi skupi sastojci). I od tih su mi omiljeni ekleri s kremom od kafe. Jedina razlika u odnosu na ove tvoje je što ih Francuzi prelivaju šećernim prelivom (po mojoj odokativnoj proceni - prah šećer, voda, kockica putera).

    ОдговориИзбриши
  6. I mene već dulje bije želja da ih napravim, krasni su ti, iskoristit ću tvoj recept.

    ОдговориИзбриши
  7. Ekleri su super, i ja ljeti pripazim na korištenje jaja. Ovaj recept bilježim i pravim ih, baš si me dobro podsjetila da ih odavno nisam niti napravila niti jela, i baš mi primamnjivo izgledaju !

    ОдговориИзбриши